Foto: Henrik Montgomery, Janerik Henriksson/ TT
Debattinlägg

”Moderaterna sprider retoriska dimridåer”

Opinion ·

”Sverige behöver mer av framtidsinvesteringar i samhällsbygget – inte skattesänkningar och nedskärningar”, skriver Jonas Andersson (S), Kenneth Nilsson (S), Kristina Edlund (S) och Niklas Nordström (S).

Om debattörerna

Jonas Andersson
Kommunstyrelsens ordförande i Ragunda
Kenneth Nilsson
Kommunstyrelsens ordförande i Örebro
Kristina Edlund
Kommunstyrelsens ordförande i Linköping
Niklas Nordström
Kommunstyrelsens ordförande i Luleå

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I dag presenterar Moderaterna sin skuggbudget för 2018. De utlovar enorma skattesänkningar för de som tjänar mest, står fast vid flera av regeringens stora välfärdssatsningar samtidigt som de kommer påstå att de bedriver en mer ansvarsfull ekonomisk politik än vad regeringen gör.

Detta är en ekvation som inte går ihop. Moderaternas politik leder till ökade klyftor och kraftiga nedskärningar i våra kommuner och landsting.

Under den borgerliga regeringens åtta år genomfördes enorma ofinansierade skattesänkningar, mest för de som tjänade bäst. Det borgerliga löftet var att detta skulle skapa jobb. Men utvecklingen blev den motsatta.

När investeringar byttes mot skattesänkningar steg arbetslösheten. Neddragningar i våra gemensamma trygghetssystem ledde till besparingar på statlig nivå men direkta kostnadsökningar för oss i kommunerna.

När sjuka kastades ut ur sjukförsäkringen, arbetslösheten steg och statsbidragen fick stå tillbaka så var det kommunerna som fick ta det ekonomiska ansvaret. Antalet mottagare av ekonomiskt bistånd (så kallat socialbidrag) ökade i Sverige under dessa år.

Kostnaderna för ekonomiskt bistånd ökade i nästan alla kommuner och 265 av 290 kommuner tvingades att höja kommunalskatten. Det är fel väg för Sverige.

Under den socialdemokratiskt ledda regeringen har vi sett en helomvändning av den ekonomiska politiken. Skattesänkningarna har bytts ut mot samhällsinvesteringar, och de stora underskott i de offentliga finanserna vi fick ärva har kunnat vändas till stora överskott.

Finansminister Magdalena Andersson (S) kunde därför i sitt Almedalstal lova 20 miljarder mer till välfärden under nästa mandatperiod. Traditionellt socialdemokratiskt gnetande har återigen räddat statsfinanserna.

Investeringar i det gemensamma och satsningar på de som har det sämst ställt har fått hjulen i ekonomin att snurra snabbare. Arbetslösheten sjunker, 200 000 fler har kommit i jobb varav 100 000 är i välfärden. Andelen personer i behov av olika bidrag är nu lägre än på nästan 40 år eftersom människor i stället återgår till arbete.

Vi ser samtidigt samhällsutmaningar som måste tas an. Vi har föräldrar som är oroliga för att deras barn inte lär sig tillräckligt i skolan. Polisen som lägger våldtäktsutredningar på hög och gravida som inte litar på att de får en trygg förlossning. Dessa utmaningar kan inte vänta.

När Moderaterna i dag lägger sin skuggbudget så kommer vi få se samma gamla vanliga borgerliga politik med enorma skattesänkningar för de som redan tjänar bäst, tillsammans med kraftiga nedskärningar.

I Moderaternas skuggbudget förra året föreslog de direkta nedskärningar i kommuner och landsting på mångmiljardbelopp.

De har också föreslagit reformer som innebär kraftiga kostnadsövervältringar till kommuner, bland annat genom att begränsa rätten till statlig ersättning till arbetslösa.

Dessa finansieringar vill Moderaterna inte stå för och de kommer sannolikt göra sitt bästa för att dölja dem. Det är inte konstigt med tanke på vilka konsekvenser deras politik skulle få för kommuner och landsting.

Därför bör ingen låta sig luras av Moderaternas retoriska dimridåer. Det är återigen barnen i förskolan, eleverna i skolan, patienterna i sjukvården och Sveriges äldre som får ta notan för Ulf Kristerssons skattesänkningar.

Och det kommer vara de som har tuffast förutsättningar som kommer att vara förlorarna. Detta är den moderata självuppfyllande profetian. Sverige behöver mer av framtidsinvesteringar i samhällsbygget – inte skattesänkningar och nedskärningar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.