Debattinlägg

Andra världskrigets störste hjälte var gay

PRIDE ·

Jenny Sonesson (FP) om Europas mörka gayhistoria:

En av andra världskrigets största hjältar var en homosexuell matematiker. Britten Alan Turings insatser förkortade förmodligen kriget med ett par år. Men efteråt fick han inga medaljer. Istället dömdes han för sin sexuella läggning och begick senare självmord. Nu måste EU göra upp med Europas mörka gayhistoria och ge de tiotusentals dömda för homosexualitet upprättelse, skriver Jenny Sonesson (FP), utrikespolitisk talesperson Liberala Kvinnor.

Prides färgglada regnbågsflaggor förknippas med fest men de är i hög grad politiska symboler. De symboliserar tolerans och respekt för medmänniskors identitet. Ett budskap som är kontroversiellt i Europa trots unionens motto ”Förenade i mångfalden”. EU måste göra upp med kontinentens mörka gayhistoria och ge tiotusentals levande och döda européer som dömts för homosexualitet upprättelse.

Få i EU känner till att en av andra världskrigets största hjältar var en homosexuell matematiker. Britten Alan Turing ledde arbetet med att knäcka tyska arméns kod Enigma. När hemligstämplade arkiv öppnats har hans betydelse framstått i sin fulla vidd. De allierade hade inte vunnit slaget om Atlanten och kriget hade förlängts med två år utan Alan Turings insatser. Men när andra pryddes med medaljer efter kriget dömdes den försynte Turing av domstol att välja mellan hormoninjektioner eller fängelse. Nazisternas överman valde sprutorna med östrogen för att ändra sin sexuella läggning. Endast 41 år gammal tar han sitt liv genom att äta ett cyanidförgiftat äpple. Då hade han även hunnit lägga grunden för dagens datorteknologi.

Brittiska överhuset krävde 19 juli att Turing ska bli postumt benådad. En långvarig kampanj har förts som bland annat fysikprofessorn Stephen Hawking och skådespelaren Stephen Fry deltagit i. Brittiska regeringen kommer att stödja förslaget. Men Alan Turing förtjänar även erkännande av EU som uppförts på ruinerna av andra världskrigets fasor, förtryck och Förintelse. När Storbritannien i oktober benådar Alan Turing bör EU-kommissionen göra ett officiellt uttalande om hans insats för demokratins överlevnad. Det folkvalda Europaparlamentet borde resa en staty över krigshjälten.

Men EU-kommissionen bör även uppmana EU:s medlemsstater att rentvå levande och döda européer som dömts för homosexualitet med myndiga. Förra året införde Storbritannien en lag som gör det möjligt för de 16 000 dömda britter som fortfarande lever, att ansöka om att få domen raderad i brottsregistret. Liberaldemokraten Lord John Sharkey, som lagt fram förslaget om Turing, kräver även postum benådning för de 49 000 avlidna britter som dömts. Likt flera av unionens andra medlemsstater avskaffades homosexualitet som ett brott sent i Storbritannien, först 1967.

Upprättelse av de dömda visar i konkret handling att synen på homosexualitet som olagligt tillhör Europas historia. Det är symboliskt viktigt i en tid som jäser av intolerans. Ungern har i sin nya grundlag slagit fast att äktenskapet är reserverat för män och kvinnor.

Ungern, Litauen och Lettland har försökt stoppa Prideparader. Hundratusentals fransmän har demonstrerat mot samkönade äktenskap. Listan kan göras lång.

I maj presenterades en studie om hatbrott mot hbt-personer i EU, baserad på information från 93 000 personer. EU:s byrå för grundläggande rättigheter tvingas konstatera att mer än en fjärdedel har upplevt våld de senaste fem åren. 65 procent uppger att de inte offentligt vågar hålla sin partner i handen.

EU-kommissionenmåste verka för en sammanhållen hbt-strategi som pressar medlemsstaterna att ta sitt ansvar för hbt-personers mänskliga rättigheter. Men värdet av symboliska handlingar och förebilder ska inte underskattas om vi vill sprida regnbågsflaggornas budskap. Alan Turings, och andra hbt-personers, öde behöver berättas i europeiska klassrum. Alan Turing, som bidrog till att rädda vår civilisation, personifierar som få andra Europas beroende av briljans oavsett kön, etniskt ursprung och sexuell läggning.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.