Fotografen André Larsson, till höger skärmdump från Allehanda.se. Foto: André Larsson / Skärmdump Allehanda
Debattinlägg

”Allehandas IS-publicering är ett journalistiskt misslyckande”

Medier ·

”Detta är inte journalistik. Det är legitimerande ryktesspridning i viral hastighet. Det är ett av många bidrag till den sakliga faktabaserade debattens och journalistikens undergång”, skriver André Larsson .

Om debattören

André Larsson
Frilansjournalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det är inte konstigt att människor tappar förtroende för medier och journalister, när etablerade medier som tidningen Örnsköldsviks Allehanda publicerar rykten som fakta.

Igår publicerade Mittmedias Allehanda.se nyheten att det finns flera medlemmar ur Islamiska Staten på ett av Västernorrlands asylboenden enligt de asylsökande själva.

Efter några raders läsning visar det sig dock att det handlar om rykten som har gått på boendet och att Allehandas källa har misstankar om att de stämmer. Sist i texten konstateras dock att källan inte har några som helst bevis.

Min fråga är då, hur kan man publicera en artikel helt baserad på godtyckliga rykten?

Ingenting i texten visar på något som helst konkret som skulle kunna peka på att ryktet kan stämma.

Sajtens källa baserar sina misstankar på att hen enligt artikeln upplevt personerna i fråga som aggressiva, respektlösa, väldigt religiösa, samt att de kommer från Syrien och fällt en kvinnoförnedrande kommentar.

Tre artiklar publiceras sedan där migrationsverket, SÄPO och en terrorexpert får komma till tals.

Alla tre bekräftar att det kan finnas IS-medlemmar i länet, men ingen lägger fram konkreta bevis eller fakta som pekar på slutsatsen Allehanda.se så gärna vill dra.

Punkt nummer två i de pressetiska regler alla Sveriges journalister har att förhålla sig till lyder: ”Var kritisk mot nyhetskällorna. Kontrollera sakuppgifter så noggrant som omständigheterna medger, även om de tidigare har publicerats. Ge läsaren/mottagaren möjlighet att skilja mellan faktaredovisning och kommentarer.”

Jag vill påstå att Allehanda.se inte på något sätt har visat att de varit kritisk mot sin nyhetskälla eller för den delen kontrollerat sakuppgifterna som framkommer från denna källa.

Är detta nivån för svensk lokaljournalistik är jag rädd.

Människor är beroende av information för att forma sin världsbild. När då människors världsbild mer och mer börjar baseras på lösa rykten presenterade som sanningar är vi illa ute. Det är då de faktaresistenta extremisterna jublar, när fakta relativiseras.

Det är då det blir lätt att tro på vad som är bekvämast för en själv utan att behöva argumentera eller för den delen bevisa sin sak. Det är då det blir oacceptabelt att bli motbevisad eller behöva förhålla sig till hur det faktiskt ligger till.

Vem vet, det kanske finns IS-medlemmar på ett asylboende i Västernorrland. Men genom Allehandas så kallade journalistik kommer vi aldrig få veta. Vi kan bara spekulera.

Bli arga på varandra för att vi drar olika slutsatser från våra spekulationer. Gräva ner oss i våra åsikters skyttegravar och börja kriga.

Som frilansjournalist i en bransch som prioriterar snabba nyhet med allt sämre villkor för faktagranskning förstår jag frestelsen att vilja gå ut med dessa ”sensationella” uppgifter.

Samtidigt vet jag också hur det påverkar människor. Hur rykten blir till sanningar. Hur sanningar blir till handlingar som sätter asylboenden i brand.

Artikeln har i skrivandets stund delats mer än 10 000 gånger. En succé för Allehanda.se och ett brutalt misslyckande för den kritiska faktabaserade journalistikens roll i samhället.

Detta är inte journalistik. Det är legitimerande ryktesspridning i viral hastighet. Det är ett av många bidrag till den sakliga faktabaserade debattens och journalistikens undergång.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.