Foto: Janerik Henriksson/TT/Claudio Bresciani / TT
Debattinlägg

”Danmark är friare – men vi har Zlatan”

Publicerad
FOTBOLL ·

”Danskarna tycks lida av ett svårartat mindervärdeskomplex i relation till det större grannlandet”, skriver Ann Heberlein.

Om debattören

Ann Heberlein
Författare och lektor i etik

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På lördag avgörs det: Det är landskamp mellan Sverige och Danmark och äntligen ska vi få svar på vem som är bäst, de mysiga och avslappnade danskarna eller de snälla och lydiga svenskarna.

Åtminstone Danmark tycks i alla fall ta morgondagens ödesmatch på största allvar. Äntligen ska lillebror få visa storebror var skåpet ska stå!

I en reklamfilm för lördagens match halshugger en liten flicka en Pippi Långstrumpdocka, IKEA-möbler slängs, skivor med ABBA och Ace of Base bränns och en glödande fimp trycks vällustigt mitt i kung Carl Gustafs flinande ansikte.

Danskarna tycks lida av ett svårartat mindervärdeskomplex i relation till det större grannlandet.

Det är väl onödigt – danskarna har ju H C Andersen, Myranstolar och PH-lampor, Aqua och Kim Larsen… Nå, de kanske inte precis visar framfötterna när det gäller musik, danskarna, men nog är Dronning Margarete både coolare och roligare än vår kung.

Är man uppväxt i Skåne, som jag, så andas Danmark frihet och äventyr.

Det var till Köpenhamn skåningarna åkte för att bli fulla på Kirsebärsvin, skaffa en tatuering, gå på bögklubbar och skaffa lättare narkotiska preparat i Christiania. I Köpenhamn var pölserna röda och Wienerbröden penslade med choklad. Allt var liksom lite festligare i Köpenhamn, lite friare.

I Skåne vill vi vara som danskarna – danskarna är dock inte lika intresserade av oss.

Köpenhamn är trött på fulla och dumma svenskar. Vilket land är bäst – Sverige eller Danmark? Är det verkligen så gemytligt och fritt i Danmark som jag trodde när jag vara tonåring i Malmö?

Danskarna själva är i alla fall nöjda. Enligt Eurostats stora undersökning om lycka och tillfredställelse från 2013 uppger 42 procent av danskarna att de känner hög tillfredställelse med livet.

Det ger dem en förstaplats bland EU:s länder. Svenskarna är också rätt nöjda – 35 procent svarar att de är mycket nöjda med livet att jämföra med 22 procent som är genomsnittet för hela EU.

Man ska ju inte bara ha roligt. Man vill ju vara trygg också.

En färsk undersökning angående skjutningar i nordiska storstäder är deprimerande läsning för oss i Sverige: Det skjuts mer i Sverige än i andra nordiska länder. Exempelvis skottskadas 189 personer årligen i Stockholm medan motsvarande siffra för Köpenhamn är 30.

Hur är det med andra brott då?

Enligt Nationmasters jämförelse mellan alla länder i världen ligger Sverige på en alarmerande sjätteplats vad gäller antalet våldtäkter i världen. Danmark finns på plats 54.

Också när det gäller hatbrott sticker Sverige ut – där ligger vårt land på plats 37 medan Danmark ligger betydligt längre ner på listan, plats 73.

Det är kanske inte konstigt att självmorden är fler i Sverige än i Danmark – 16,9 per hundratusen invånare i Sverige och 13,4 per hundratusen i Danmark.

Finns det inte någon gren där Sverige vinner? Jo! Svenska kvinnor är mer fertila än danska och Sverige är också bättre på jämställdhet. Det kan vi vara stolta över.

Min förutsägelse är att Sverige också är bättre än Danmark på fotboll. Vi har ju Zlatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Sport

Mer i ämnet