Amanda Linds utnämning till ny kulturminister ifrågasattes omedelbart på olika håll. Men artikelförfattaren anser tvärtom att Amanda Lind med sin kunskap om spelkulturen har de bästa förutsättningarna att bygga världens bästa kulturliv. Foto: Janerik Henriksson/TT
Debattinlägg

”Bara bra med en spelnörd som kulturminister!”

Uppdaterad
Publicerad

”Att ha rötterna i en av de största kulturrörelserna i Sverige är en stor bonus som ger henne bästa möjliga förutsättningar i sitt nya arbete”, skriver Anna Erlandsson, fd ordförande för Sverok om nya kulturministern Amanda Lind (MP).

Om debattören

Anna Erlandsson
Fd ordförande för spelhobbyförbundet Sverok

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varför räknas vissa former av kultur som mer värda än andra?

Detta är en fråga som bollats i flera år och inget sätter fokus på frågan mer än utnämnandet av vår nya kulturminister Amanda Lind.

Sedan igår är hon ny kultur- och demokratiminister med ansvar även för idrottsfrågor.

Och det är liten detalj som gett jubel bland en stor del av Sveriges befolkning. Det är att Amanda Lind är nörd.

Hon är rollspelare och lajvare med en bakgrund som föreningsengagerad.

Att ha rötterna i en av de största kulturrörelserna i Sverige är en stor bonus som ger henne bästa möjliga förutsättningar i sitt nya arbete.

Men alla håller inte med om detta.

SvD:s kulturchef Lisa Irenius säger följande till TT:

”Eftersom hon inte är så prövad där så kan man förstås inte döma ut henne innan hon tillträtt. Men det jag har sett hittills tycker jag inte tyder på att hon har den kollen, det intresset och det intellektuella förhållningssätt till kulturen som jag tror är viktigt för en kulturminister.”

Det är för mig ofattbart att avfärda och nedvärdera en persons kunnande och kompetens inom kulturlivet.

Detta sätter återigen sätter fokus på vad som räknas som kultur och inte. .

Genom att ifrågasätta Amanda Linds kompetens ifrågasätts samtidigt tusentals unga.

Spelhobbyförbundet Sverok är ett av landets största ungdomsförbund med 55 000 medlemmar i 2800 föreningar över hela landet. Dessa sysslar med allt från brädspel och rollspel till cosplay och figurspel.

Allt detta är kulturformer som slår an till både skapande, teater och gemensamhetsbyggande och med sin unika insikt i spelkulturen har Amanda Lind de bästa förutsättningarna att bygga världens bästa kulturliv i Sverige.

Föreningslivet och civilsamhället är en självklar del av det svenska samhället. Det är ett av de fyra benen där vi bygger demokrati, engagemang och gemenskap.

Det är en kraft vi måste ta vara på och som vi måste se till att lyfta upp mer.

Vi glömmer att ungas engagemang börjar i föreningslivet. Det är där de lär sig om demokrati, budget och stadgar. Det är där de lär sig ta eget ansvar och hittar ett utlopp för sitt intresse och det är där de kan prata med andra eldsjälar och därmed börja förändra världen.

Detta är något Amanda Lind har benkoll på. Hon kommer från gräsrötterna, hon är nörd och vet vad unga brinner för och hur de organiserar sig, tre saker som kommer vara ovärderliga.

Detta för att hon som nörd kan se hur kulturformer kan användas på många olika sätt, i många olika forum och framförallt lära av varandra.

Hon har nu också en unik möjlighet att föra föreningslivet inom idrott och kultur närmare varandra och därigenom ytterligare lyfta upp ungas föreningsliv i Sverige till den nivån det förtjänar.

För kultur, inte bara spelkultur, i Sverige börjar på föreningsnivå och det är där det kan växa till att bli något stort och det är där som unga kan hitta hem.

Så jag säger tack för att vi har en kulturminister som genom sitt intresse för spelkultur har de bästa förutsättningarna att arbeta för hur kulturformer i Sverige kan främja och lyfta varandra.

Och jag ser fram emot en värld där spel slår sig in i kulturens finrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.