• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Erik Nylander -TT/Arkiv
Debattinlägg

”Det är bättre att komma hem sent än aldrig”

Publicerad
HELGTRAFIKEN ·

”Vi har de vägar vi har, det enda vi kan påverka är hur vi anpassar vår körstil till väglaget. Det är bättre att komma hem sent än aldrig. Glöm aldrig det. Ta det lugnt!”, skriver Annette Eilert.

Om debattören

Annette Eilert
Motorjournalist, lastbilar, MC och teknik

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det finns några tider på året då antalet trafikolyckor ökar. Den stundande helgen är en sådan då semesterfirare vänder åter till vardagen. 

Många skyller på vägarna, men olyckorna ökar inte primärt för att vägarna är dåliga. Olyckorna ökar för att vi trafikanter är stressade och/eller trötta och fattar dåliga beslut.

Jag har tillryggalagt många mil bakom ratten, både i personbil och i lastbil och ja, jag vet, det finns en del övrigt att önska när det gäller skicket på en del av våra vägar.

Men, och det är ett viktigt men, det är sällan som det är vägens beskaffenhet som orsakar olyckan. Det är hur du och jag anpassar oss till vägens beskaffenhet som oftast avgör om det blir en olycka eller inte.

Vägens skick kan avgöra vilka konsekvenser våra misstag får.

Tillhör du de som ska köra hem i helgen så skulle jag vilja ge dig några tips:

Ta god tid på dig. Räkna med att resan tar länge tid än normalt och tag med det i kalkylen. Tar den kortare tid så blir det en positiv överraskning. Har du kommit iväg för sent, så försök inte ta igen det genom att köra fortare.

Planera din resa och kolla köläget på Trafikverkets hemsida innan du kör.

Ta många pauser. Det är bättre med flera korta pauser än en lång.
Många säger att efter ett tag bakom ratten hamnar man i någon form av ”trans”.

Det stämmer men jag lovar dig: din reaktionsförmåga är sämre än när du är utvilad. Och även en kort paus på 10-15 minuter kan många gånger göra underverk och den tid du förlorar är försumbar. Har du dessutom små barn i bilen är pauserna än viktigare.

Ha med dryck och sötsaker. Glöm inte att handla lite dryck och annan färdkost som ni kan ha i bilen. Det kan ge ett välbehövligt energitillskott under resan.

Lastbilarna finns där för din skull. Har du otur kan du bli tvungen att dela vägutrymmet med lastbilar.

Försök tänka på att de är där för din skull. I stort sett allt som du  kommer i kontakt med dagligen har i ett eller flera led transporterats med lastbil.

Och för allt i världen – gör inga vansinnesomkörningar! Förr eller senare kan du ta dig förbi.

Och visst kan det irritera med lastbilsförare som kör i kolonn, men pressa inte in dig mellan lastbilarna. Om lastbilen framför av någon anledning måste tvärnita är tyvärr sannolikheten stor att du blir påkörd bakifrån av lastbilen bakom. Bromssträckan är lång för ett fullastat lastbilsekipage.

Tänk på lastsäkring och hur du lastar.

Låt under inga som helst omständigheter saker ligga löst på hatthyllan. I en kollision, även i låg hastighet, så kan konsekvenserna bli ödesdigra om löst liggande saker flyger omkring i bilen.

Till sist, när du hamnar i köer – håll avstånd till bilen framför.

Vi kan – tyvärr – inte påverka hur andra kör, bara hur vi själva uppträder i trafiken.

Vi har de vägar vi har, det enda vi kan påverka är hur vi anpassar vår körstil till väglaget.

Det är bättre att komma hem sent än aldrig. Glöm aldrig det.

Ta det lugnt!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Transporter

Mer i ämnet