Centerpartiets Annie Lööf och Sofia Jarl om att krossa glastaket.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Centerkvinnornas ordförande Sofia Jarl.
Debattinlägg

”Dags att krossa glastaken, Stefan Löfven”

Jämställdhet ·

”Den ”feministiska regeringen” låter inte glastaken fortsätta att krossas genom att göra det lättare för kvinnor att driva företag, de gör istället glaset ännu starkare med sin politik”, skriver Annie Lööf (C) och Sofia Jarl (C).

Om debattörerna

Annie Lööf
Partiledare för Centerpartiet
Sofia Jarl
Ordförande Centerkvinnorna

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Dagens välfärdsdebatt har börjat i fel ände. Istället för att ha fokus på hur vi får högre kvalitet inom välfärden eller hur enskilda människors makt kan stärkas när vi behöver den som mest, lägger Socialdemokraterna förslag som ökar otryggheten inom välfärden, ökar orättvisan, försämrar kvalitén och som dessutom försämrar jämställdheten.

Att statsminister Stefan Löfven (S) har välkomnat förslagen i partikollegan Reepalus välfärdsutredning är föga förvånande. Men det är allvarligt.

Att Socialdemokraterna väljer ideologi och vänsterpopulistisk konfrontation före en sansad debatt om hur vi kan höja kvalitén, öka valfriheten för människor i hela landet och främja kvinnors företagande är anmärkningsvärt.

Socialdemokraterna hotar inte bara den valfrihet många tar för given, de har också misslyckats helt med sin jämställdhetsanalys.

Den ”feministiska regeringen” låter inte glastaken fortsätta att krossas genom att göra det lättare för kvinnor att driva företag, de gör istället glaset ännu starkare med sin politik.

Det är djupt beklagligt att Socialdemokraterna låter ideologi gå före jämställdhet och att bygga välfärden tryggare och bättre.

Idag anordnar Centerpartiet därför ett seminarium i Riksdagen för att lyfta fram kvinnor i välfärdssektorn.

Vi vill ge dem den uppmärksamhet deras arbete förtjänar och det är hög tid att fler får upp ögonen för vad regeringens politik verkligen kommer att innebära för människor i deras vardag.

Catharina Tavakolina driver äldreboendet Persikan, med omsorg på persiska. Barbara Bergström startade Internationella engelska skolan, en mycket populär skola dit över hundra tusen elever står i kö och Solveig Sunnebo driver Helianthus, som tagit fram den berömda förskolebussen.

De är tre exempel på kvinnor och företagare som har utvecklat välfärden, stärkt dess kvalitet och skapat valmöjligheter för fler. När vi ser eldsjälar som vill utveckla välfärden, som brinner för hög kvalitet, för att barnen ska lära sig tillräckligt i skolan, för förskolebarnens bästa, för att äldre ska få en god vård och omsorg, då ser Socialdemokraterna rött.

För det är precis dessa kvinnors verksamheter som Stefan Löfven vill stoppa. Det är oansvarigt och riskerar att slå hårt mot välfärden.

Socialdemokraternas syn på välfärd är djupt problematisk utifrån tre perspektiv.

För det första så begränsar förslagen kvinnors företagande. Många av dem som driver företag inom välfärdssektorn är just kvinnor. Medan mannen som bygger om ena huslängan på förskolan för skattemedel inte är omdebatterad alls, är kvinnan som driver verksamhet inom förskolans väggar för samma skattemedel desto mer ifrågasatt.

Centerpartiet fortsätter att stå upp för höga kvalitetskrav och skarpare tillsyn – lika villkor – oavsett om verksamheten drivs i offentlig eller privat regi.

För det andra så glömmer Stefan Löfven bort att i Sverige råder principen att valfriheten gäller alla, oavsett vilka kontakter man har eller hur tjock plånboken är.  De hundratusentals som valt en friskola åt sina barn, privat omsorg till en äldre familjemedlem eller som får sin vård hos en privat utförare kommer med Stefan Löfvens politik att få se sin valfrihet kraftigt begränsad.

För det tredje så sviker Stefan Löfven alla de människor som jobbar inom vård, skola och omsorg som vill ha flera olika arbetsgivare att välja bland. Möjligheten att välja skola är inte bara viktig för eleven, den är också viktig för läraren.

Om det finns en mångfald av arbetsgivare för lärare, undersköterskor, sjuksköterskor och annan välfärdspersonal kommer det att ställas högre krav på såväl offentliga som privata arbetsgivare.

Vi beklagar att Stefan Löfven saknar en grundläggande jämställdhetsanalys och att han bortser från jämställdhetsperspektivet i debatten.

Detta blir också extra tydligt när man läser Ilmar Reepalus utredning. I den 800 sidor långa välfärdsutredningen ägnas endast två sidor åt konsekvenser för jämställdheten mellan kvinnor och män.

Det ger en allt för grund syn på hur förslagen skulle påverka kvinnors företagande.

Vill Socialdemokraterna fortsätta hävda att man leder en feministisk regering behöver man höja ambitionerna i jämställdhetspolitiken och man behöver lägga Reepalus utredning där den hör hemma.

I papperskorgen.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.