Foto: Henrik Montgomery / TT / Mindaugas Kulbis
Debattinlägg

”Annie Lööf, ta Sverige med i Nato”

Uppdaterad
Publicerad
NATO ·

”Vi kommer till valet i höst att verka för ett svenskt medlemskap i Nato”, skriver Alfred Askeljung och Daniel Bartenius.

Om debattörerna

Alfred Askeljung
Riksdagskandidat för Centerpartiet
Daniel Bartenius
Medlem i Centerpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Den senaste tiden har debatten om försvarets finansiering återigen aktualiserats. Oavsett försvarets finansieringsnivå är Sverige tyvärr hjälplöst mot en större illvillig aktör. Trots detta undviks frågan om hur vi ska säkra vårt oberoende.

Vi kommer till valet i höst att verka för ett svenskt medlemskap i Nato.

Omvärldshändelserna under det senaste året visar att paradigmen om ”historiens slut” och ”evig fred” var totalt felaktiga.

Militär förmåga är fortfarande relevant och vital för att kunna skydda demokratiska och frihetliga värden.

I takt med att diktaturer i omvärlden rustar upp så behöver vi fungerande försvarssamarbeten för att inte riskera demokratiska länders oberoende.

Diskussionen om försvarets finansiering är vid det här laget välbekant. De senaste regeringarna har oavsett politisk färg tills nu kontinuerligt skurit ner på försvarsbudgeten i reella termer och därtill underfinansierat flertalet av försvarsbesluten.

Trots att resurserna nu förhoppningsvis kommer att öka så är det fortfarande orimligt att tro att Sverige ensamt kan försvara sig mot ett större land. Vi måste se sanningen i vitögat, vill vi ha en försvarsförmåga som säkrar vårt oberoende så behöver vi samarbeta med vår omvärld.

Många debattörer ser EU eller Norden som en försvarspolitisk arena för samarbeten. Det är tyvärr ytterst talande att Försvarsmakten nyligen blev hindrad från att öva incidentberedskap gemensamt med Nato – Norge ville inte ha med icke-medlemmar.

Det är tydligt att en nordisk försvarspolitisk allians är utesluten då nära nog samtliga politiska partier i Norge , Danmark och Baltikum är Natovänliga.

Ej heller EU har någon försvarspolitisk förmåga att tala om. Nästan hela EU är med i Nato, det faller på sin egen orimlighet att medlemsländerna skulle konstruera en egen ny försvarspolitisk allians.

Dagens toppmöte med Natos utrikesministrar visar tydligt att Sverige skulle tjäna på en beslutsfattande plats i organisationen. Ett medlemskap skulle stärka vår militära och diplomatiska trovärdighet betydligt.

Centerstudenter tog nyligen ett stämmobeslut att vara för ett fullvärdigt Natomedlemskap. I sommar kommer vi att verka för att även Centerpartiets Ungdomsförbund ska bli för ett fullvärdigt medlemskap.

Detta markerar en pågående omsvängning i Centerpartiet till att bli att försvarsvänligt och Natovänligt parti.

Vi behöver en publik debatt om vår säkerhetspolitik likt den som nu förs i Finland. Bara så kan vi få en politik som tryggar Sverige och visar fördelarna med att vara en del av samma försvarssamarbete som resten av västvärlden.

Vi kommer att verka för att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato och vi hoppas att Centerpartiet ställer sig bakom detta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.