Antonia Ax:son Johnson, Ali Esbati (V) och Lorena Delgado Varas (V). Foto: TT/Agnes Stuber/Privat
Debattinlägg

”Antonias SD-flirt är en fara för affärerna”

”De partier som säger sig värna om svenskt näringsliv, och företagsledarna själva, har många skäl att sluta uppmana till samarbete med SD. Tvärtom bör de se SD som ett direkt hot mot sin och vår allas framtid”, skriver Vänsterpartiets Ali Esbati och Lorena Delgado Varas.

Om debattörerna

Lorena Delgado Varas (V)
Riksdagsledamot, Näringsutskottet
Ali Esbati (V)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Sverige rikaste kvinna Antonia Ax:son Johnson tillhör den miljardärsklubb som anser att Alliansen borde använda sig av SD för att gripa regeringsmakten.

Ax:son Johnson säger sig vara orolig över utvecklingen. Inte för att ett rasistiskt parti växt i ett alltmer ojämlikt samhälle, och skulle få ett avgörande inflytande, utan för att den rödgröna regeringen både haft fräckheten att höja skatterna och lagt förslag om att ta bort vinstjakten i skola, vård och omsorg – något som kan hota hennes och andra miljardärers investeringar i välfärdsindustrin.

Rasism och girighet är inget vackert par, men väl ett gammalt slitsamt.

Det finns tyvärr historiska paralleller till när delar av ”näringslivet” har trott att de kan öka sina vinster genom en ekonomisk högerpolitik baserad på stöd från rasistiska och högerpopulistiska krafter.

Det är en lockelse som har visat sig sluta i allvarliga problem även för företagare och innovatörer. I vår samtid är det en ännu större risk.

När Ax:son Johnson, med sin förmögenhet på runt 50 miljarder kronor, utgett sig för att företräda hela näringslivets syn i frågan om hur Sverige ska styras, då är det dessbättre inte helt sant.

Ett 40-tal företagare varnade nyligen för SD-samarbete i en gemensam artikel och menade att svenskt näringsliv faktiskt har byggt sin framgång på att verka i ett öppet samhälle där mångfald värderas och människor med olika bakgrund och erfarenheter kan samarbeta.

Att Ax:son Johnson dessutom kan betala en mindre andel av sin inkomst i skatt än en kassörska som jobbar på matvarukedjan Ax:son Johnson, säger kanske någonting om hur olika syn man kan ha på jämlikhet.

Att Ax:son Johnson och några andra av näringslivets jättar uppmanar till rasistiskt samarbete är oerhört oroväckande för Sveriges framtid.

Det råder en omfattande arbetskraftsbrist inom nästan alla sektorer, både offentliga och privata. Om människor med invandrarbakgrund hindras bidra kommer det också att vara ett hot mot kompetensförsörjning och en välfungerande arbetsmarknad.

Läser man Tillväxtverkets rapport ”Företagens villkor och verklighet 2017” så visar den klart och tydligt att ett samarbete med SD vore direkt skadligt för näringslivet.

Cirka 10 000 företag har deltagit i underlaget och rapporten ger intressant fakta om läget för det största och mest drivande delen av svenskt företagande: små och medelstora företag.

99 procent av företagandet är småföretag och hälften av dem är innovativa företag. En stor del av dessa företag vill växa, de vill driva utvecklingen framåt och en stor del av dessa drivs av kvinnor och män med utländsk bakgrund.

Lägger du till alla företag som drivs av kvinnor och män som rasifieras, så är det en stor del av svensk företagande som direkt hotas av SD politik.

Det visar till exempel företaget Pervanovo, som nu valt att inte satsa på att etablera sig i orten Klippan.

Varför ska ett företag vars VD direkt drabbas av SD:s rasistiska politik välja att etablera sitt företag där SD-politik drivs?  Dessutom har 15–20 procent av personalen invandrarbakgrund, hur skulle de anställdas trygghet säkerhetsställas i ett sådant område?

På apoteken vittnar anställda att de dagligen får möta rasistiska påhopp. Hur ska dessa företag kunna säkerhetsställa personalens trygghet med rådande klimat? Och varför ska rasifierade apotekare och receptarier vilja jobba där? Rasismen blir då ett direkt hot mot kompetensförsörjningen, företagens största tillväxthinder.

Ett klimat som SD varit direkt pådrivande av.

Nej, de partier som säger sig värna om svenskt näringsliv, och företagsledarna själva, har många skäl att sluta uppmana till samarbete med SD. Tvärtom bör de se SD som ett direkt hot mot sin och vår allas framtid.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.