Tomas Eneroth gruppledare för S i riksdagen, och Anna Kinberg Batra skakar hand med Jimmy Åkesson.
Foto: Christine Olsson / Lars Pehrson/SvD/TT
Debattinlägg

”Är en röst på M en röst på SD?”

Politik ·

”Samtidigt som Moderaternas svar i regeringsfrågan uteblir fortsätter de att presentera samma gamla idéfattiga politik som underkändes av väljarna 2014”, skriver Tomas Eneroth.

Om debattören

Tomas Eneroth (S)
Infrastrukturminister

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Varken Jessica Polfjärd eller Anna Kinberg Batra ger väljarna svar i den fråga som just därför tillåts dominera svensk politisk debatt – hur Moderaterna ser på att förlita sig på stöd från Sverigedemokraterna för att komma till makten efter valet 2018.

Istället fortsätter de att upprepa den uttjatade talepunkten om att inte samarbeta med Sverigedemokraterna, som har tagit fram just för att undvika att svara på kärnfrågan.

Vi har varit tydliga med att vi aldrig kommer att göra oss beroende av Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra däremot svarar fortfarande inte på frågan om hur hon tänker agera om de borgerliga partierna får färre röster än de rödgröna i valet 2018. Det kommer då att krävas aktivt stöd av Sverigedemokraterna för att Anna Kinberg Batra ska kunna bilda regering.

Det är välkommet att Liberalerna har öppnat dörren för samarbete över blockgränserna. Det är den bästa lösningen för att minska Sverigedemokraternas inflytande och bryta det parlamentariska dödläge som blockpolitiken har bidragit till.

Vi har dessutom väljarna med oss, de håller med om att blockpolitiken har gått för långt.

Trots detta visar Anna Kinberg Batra tydligt att hon inte är beredd att bryta blockpolitiken. Hennes vilja att hålla ihop en splittrad Allians tycks större än viljan att ta ansvar för Sverige.

Samtidigt som Moderaternas svar i regeringsfrågan uteblir fortsätter de att presentera samma gamla idéfattiga politik som underkändes av väljarna 2014.

Vi har påbörjat ett samhällsbygge och vänt den negativa utvecklingen som den förra borgerliga regeringen bidrog till. Men vi vill mer.

Arbetslösheten sjunker, inte minst bland ungdomar, men nu krävs mer för att fler ska komma in på arbetsmarknaden. Skolan och sjukvården behöver både mer resurser och personal, och det måste bli ett slut på vinstjakten i välfärden.

Mer behöver också göras för att Sverige ska bli både jämställt, jämlikt, klimatsmart och konkurrenskraftigt.

För att uppnå det är vårt besked till väljarna tydligt – vi vill se mer, snarare än mindre, samarbete över blockgränserna i svensk politik. Vi ska fortsätta ansvar för Sverige.

Ett sätt att göra det på är att vara tydliga med hur vi ser att Sverige bör styras. Därför har vi gett ett klart besked om att vi aldrig, under några omständigheter, kommer att göra oss beroende av Sverigedemokraterna.

Anna Kinberg Batra borde göra detsamma.

Är en röst på Moderaterna också en röst på Sverigedemokraterna?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.