Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Debattinlägg

”Arbeta långsiktigt för att förändra mansrollen”

Publicerad
NORMER ·

”Manlighetsnormerna gör att vi ständigt måste bevisa vår manlighet och uppmuntrar aggressivt och våldsamt beteende som drabbar folk omkring oss likväl som oss själva”, skriver Fatta Man och sju riksdagsledamöter.

Om debattörerna

Svante Tidholm
Projektledare Fatta Man
Robert Hannah
Riksdagsledamot (FP)
Rickard Nordin
Energipolitisk talesperson (C)
Håkan Svenneling
Landsbygdspolitisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I en workshop i slutet av maj samlade Fatta Man sju män från fem riksdagspartier för att diskutera problemen med de rådande manlighetsnormerna. Här är några saker vi kom fram till.

Destruktiva manlighetsnormer är ett stort samhällsproblem.

Vi män växer idag upp med en rad privilegier i form av makt och ekonomiskt försprång. Men vi får även med oss destruktiva beteenden som begränsar våra möjligheter på olika sätt.

Manlighetsnormerna gör att vi ständigt måste bevisa vår manlighet och uppmuntrar aggressivt och våldsamt beteende som drabbar folk omkring oss likväl som oss själva. Vi vill att män ska få välja själva hur de vill vara och leva.

Män som grupp måste ta mer ansvar för våld och sexuellt våld.

Många män vägrar fortfarande se sitt kollektiva ansvar för manlighetsnormernas konsekvenser. Ibland är vi förövare, men vi är alltid åskådare och medmänniskor.

Vi kan alltid göra skillnad. Vi måste börja tala om våld och sexuellt våld som manliga problem och jobba för att alla män aktivt ska verka för att bryta med de destruktiva manlighetsnormerna.

Integrera samtycke och normkritik i läroplanen för grundskola och gymnasiet.

Skolvärlden är en av de viktigaste miljöerna för att arbeta med normkritik bland unga. Här finns massor att göra!

Vi måste vi lära oss av erfarna lärare och pedagoger kring hur frågor kring samtycke och normkritik kan integreras i grundskolans- och gymnasiets dagliga verksamhet, och fånga upp all den kunskap om dessa frågor som redan finns.

Inför krav på samtycke i lagstiftningen, satsa på undervisning i samtyckeskultur och normkritik för domare, rättsväsende och juridikstudenter.

Sex är en frivillig handling mellan individer. Den juridiska definitionen på när sex blir brottsligt är naturligtvis när frivilligheten upphör.

Därför vill vi införa ett samtyckesrekvisit i lagen som avkräver förövaren ansvar: hade du samtycke? Men lagtexterna är inte allt, verksamma inom rättsväsende, inklusive juridikstudenter, behöver också utbildas i dessa frågor.

Satsa på föräldraskap och pappagrupper för nyblivna föräldrar.

All forskning visar att de positiva konsekvenserna av närvarande fäder är många. Vi anser att framtida generationers män behöver positiva manliga förebilder för att maskulinitetsnormerna ska kunna förändras.

Därför är det viktigt att stötta män i deras faderskap och möjliggöra för dem att spendera mer tid med sina barn.

Få till insatser för att uppmuntra män och pojkar att söka hjälp om de mår dåligt.

Pojkar och män söker mer sällan hjälp än flickor och kvinnor. Vi anser att detta måste förändras för att män ska kunna frigöras från destruktiva maskulinitetsnormer och ta itu med problemen de medför.

Det handlar om att hjälpa unga män att bryta isolering och att tillsammans göra upp med kvävande manlighetsnormer.

Vi vill arbeta långsiktigt för att förändra mansrollen.

Tillsammans, oavsett partitillhörighet, tar vi ansvar för de destruktiva manlighetsnormerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Livsstil

Mer i ämnet