Debattinlägg

”Arbetsförmedlingen gör mycket gott för samhället”

Arbetsförmedlingen ·

”För min del skapade arbetsförmedlingen på kort tid flera möjligheter som jag inte hade kunnat ordna själv. Det är orättvist att göra myndigheten till syndabock för alla problem på arbetsmarknaden.”

Bilden som målas upp av Josefine Wahlberg i hennes debattartikel från 23/2 ger en orättvis bild av Arbetsförmedlingen. Hon målar upp Arbetsförmedlingen som en inkompetent och föråldrad myndighet som inte kan göra någon samhällsnytta. Denna bild är felaktig. Det kan jag i form av tidigare arbetssökande gå i god för.

Det var i samband med att jag tog studenten i somras som jag klev in genom portarna hos arbetsförmedlingen i Västerås för första gången. Det var i augusti månad och jag kan ärligt talat säga att mina förhoppningar var allt annat än höga, men ändå gick jag dit för att skriva in mig.

Inom ett par veckor hade jag kommit i kontakt med en arbetsförmedlare, jag var väldigt öppen i min kontakt och berättade om mina framtidsplaner. Jag var tydlig med att jag egentligen inte var intresserad av ett så kallat förstagångsjobb på ett lager eller en hamburgerrestaurang.

Mitt fokus ligger på mina framtida studier och jag var mer intresserad av att knyta kontakter och lägga till en fin rad på mitt cv.

Arbetsförmedlingen lyckades på kort tid skapa flera möjligheter i form av speed-dating och intervjuer med några av Sveriges ledande företag, vilket i sin tur resulterade i att jag antogs som praktikant på ett av företagen och vid avslutad praktik även ska anställas av företaget.

Jag har fortfarande kontakt med min arbetsförmedlare och hon kommer och hälsar på och ser till att allt går bra för mig.

Arbetsförmedlingen anpassade sig efter mina behov som arbetssökande och levererade med råge, det är inte illa för en myndighet som ständigt är måltavla för alla problem på den svenska arbetsmarknaden.

Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att få så bra service, men samtidigt måste jag som arbetssökande visa mitt engagemang och personliga ansvar.

Arbetsförmedlingen ordnade med hjälp av kontakter intervjuer jag aldrig skulle kunna få på egen hand men det slutgiltiga ansvaret låg på mig som sökande. Det var mitt jobb att övertyga arbetsgivaren om att jag var rätt häst att satsa på.

Bilden av arbetsförmedlare som jobbfixare är föråldrad. Arbetsförmedlingen skapar förutsättningar till jobb. Arbetsförmedlingens roll är att hjälpa oss utöka vår verktygslåda, så att vi på ett effektivt sätt kan porträttera oss som attraktiva gentemot arbetsgivaren.

Detta görs genom bland annat yrkesvägledning, cv-seminarium, rekryteringsträffar och kortare yrkesutbildningar.

Man bör inte begränsa sitt jobbsökande till arbetsförmedlingen och det finns precis som inom alla andra svenska statliga myndigheter utrymme för förbättring. Men det är fel att göra Arbetsförmedlingen till ensam syndabock för de stora arbetsmarknadsproblem vi har.

Det är viktigt att man inte låter de negativa aspekterna överväga de positiva, för Arbetsförmedlingen gör, precis som i mitt fall, mycket gott för samhället.

Diskutera med artikelförfattaren

Hozan Nozhatzadeh deltar i debatten i kommentarerna i dag tisdag mellan klockan 13 och 15.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.