Snart stängt för gott. 11 av 16 Arbetsförmedlingskontor i Västerbotten berörs av neddragningarna. Artikelförfattarna varnar för konsekvenserna. Foto: Jessica Gow/TT
Debattinlägg

”Arbetsförmedlingens avveckling är inte hållbar”

”Om man vill att trenden med ett avfolkat land på landsbygden ska vända gör man klokt i att satsa tillsammans med näringslivet, inte dra sig tillbaka ännu mer”, skriver samtliga kommunstyrelseordföranden i Västerbotten.

Att Arbetsförmedlingen lägger ner 130 av 242 kontor, framför allt små kontor, är ett beslut som kommer få stora konsekvenser för flera av landets kommuner och regioner. Beslutet är väntat, men långt ifrån fullt ut genomtänkt.

11 av 16 kontor i Västerbotten beröras av förändringen. Regionen har en arbetslöshet under rikssnittet, något som är glädjande men samtidigt avgörande för alla de små kommuner som kämpar med ansträngd budget.

Flera av kommunerna ser enorma utmaningar för att klara sitt välfärdsuppdrag, speciellt med hänsyn till den demografiska utvecklingen med allt fler äldre och färre i arbetsför ålder.

Dessa problem känns igen i stora delar av Sverige, men blir än mer märkbara i glesbefolkade regioner.

Att förlora Arbetsförmedlingen och dess insatser för att hjälpa dem som står allra längst bort från arbetsmarknaden till sysselsättning kan inte kompenseras av kommuner med begränsad arbetsmarknad.

Istället kommer det mest troligt att leda till att vi snart kan se fler i arbetslöshet. Det är en olycklig utveckling för Sverige.

Hela situationen en aning paradoxal. För samtidigt som staten stänger kontor väljer allt fler privata företag och organisationer att öppna kontor utanför landets mer tätbefolkade orter.

Västerbotten är ett bra exempel. Bara under de senaste två åren har flera större etableringar tillkännagivits just här.

Northvolt blir världens näst största batterifabrik med 2000-2500 arbetstillfällen förlagda i Skellefteå. SMÅA flyttar hela sin verksamhet med 50 tjänster från Stockholm till Lycksele. SCA storinvesterar i fabriken i Obbola för att fördubbla produktionen.

Det som dessa företag förstått är att det finns många fler fördelar än nackdelar med att bedriva verksamhet utanför storstäderna.

I en region som Västerbotten finns en av Sveriges bästa bredbandsinfrastrukturer, närhet till flera företag med spetskompetens inom IT samt tre universitet där världsledande forskning och utbildning bedrivs.

Det går inte heller att förringa de väsentligt lägre hyres- och lokalkostnader som kommer med att inte vara belägen innanför Stockholmstullarna.

Så visst är det logiskt att företag väljer landsbygdsregioner som Västerbotten i större utsträckning, men visst borde också staten följa samma princip?

Inte minst med tanke på att den står på allmänfinansierad bas där varje krona ska vägas på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt.

Det gäller även att staten tar till vara på den positiva utveckling som nu börjar synas utanför de traditionella tillväxtområdena.

Om man vill att trenden med ett avbefolkat land på landsbygden ska vända gör man klokt i att satsa tillsammans med näringslivet, inte dra sig tillbaka ännu mer.

Låt oss vända på logiken. Om Arbetsförmedlingen har ambitionen att förstärka sin digitala verksamhet kanske det är mer rimligt att stänga kontor i de större städerna och låta kontoren i de mindre kommunerna med en mer begränsad arbetsmarknad vara kvar?

Arbetsförmedlingens generaldirektör har själv sagt att globaliseringen och digitaliseringen skapar nya förutsättningar att bedriva en verksamhet utanför de traditionella tillväxtområdena.

Arbetsförmedlingen vill öka och förbättra sin service på distans för arbetsgivare och arbetssökande.

Därför är det också rimligt att man väljer att ha fysisk service där det är långt till nästa kontor och istället minskar på verksamheten i mer tätbefolkade områden.

Det var just den här logiken som gjorde att Arbetsförmedlingen nyligen valde att etablera en ny rikstäckande kundtjänst i Lycksele.

Vi finner det därmed märkligt att myndigheten nu väljer ett motsatt agerande.

Som företrädare av en region som består av såväl stora avstånd, gles befolkning och urbana miljöer förstår vi att allt inte alltid kan vara detsamma. Utvecklingen måste gå framåt, likaså staten.

Men vi måste också påminna om hur verkligheten ser ut. Det ligger i vårt intresse att Arbetsförmedlingen har en hållbar utveckling där så många som möjligt får tillgång till god service.

Genom att satsa på att fysiskt finnas där det verkligen behövs samt fortsätta att satsa på digitaliseringen bör det finnas en ljus framtid för Arbetsförmedlingen, likaså för Sveriges fortsatta tillväxt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.