Foto: TT
Debattinlägg

”Nej, årets julklapp borde vara gratis”

”När vi läser att den psykiska ohälsan drabbar fler och fler så tänker många att politiker måste prioritera frågan och vården måste bli bättre. Börja i stället med att fråga dig själv hur du kan stötta någon i din närhet”, skriver Alfred Skogberg.

Om debattören

Alfred Skogberg
Generalsekreterare, organisationen Suicide Zero 

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag presenterar Hui research ”Årets julklapp”, något som verkar engagera många. Genomsnittssvensken väntas handla för 7.800 kronor under december och handeln beräknas omsätta totalt ungefär 80 miljarder kronor.

Innan dess har vi Black Friday, och Singles Day har precis kommit och gått.

Julen betyder mycket för många men om vi tar en kort paus innan vi går igenom våra önske- och inköpslistor och funderar bara någon minut på om det är ännu fler prylar vi och våra nära och kära verkligen behöver.

Kanske kan vi då inse att det viktigaste vi kan ge är helt gratis: vår medmänsklighet och vår tid.  

Årligen tar ungefär 1.500 personer sina liv i Sverige. Det innebär ett snitt på fyra personer om dagen. Det är ungefär sex gånger så många som dör i trafikolyckor.

Ungefär 15.000 försöker ta sitt liv varje år och 150.000 har allvarliga självmordstankar. Mängder av människor går i detta nu igenom en kris som för ett otränat öga inte syns.

Vi stöter alla på dessa personer. De är våra grannar, vänner och arbetskamrater. De visar på olika sätt att varningstecknen finns där.

En del går in i väggen, har gift eller skiljt sig, gått i pension, fött barn, fått en sjukdomsdiagnos. Andra drar sig undan, mår plötsligt bra efter en tids depression, pratar vagt om att resa bort, skriver testamente, säger att andra skulle ha det bättre utan dem.

Allt detta är varningstecken och borde föranleda att vi samtalar med dem för att ta reda på hur de mår. Men inbyggt i vårt samhälle finns rädsla, okunskap och myter som gör att vi inte knackar på hos grannen och bjuder över denne på en fika.

Vi undviker alltför ofta den som nyligen drabbats av dödsfall, speciellt om dödsfallet är självmord. Vi tänker att någon som har det tufft borde få hjälp av vården. Och många av oss glömmer bort att vår medmänsklighet och tid för många är betydligt mer värdefull än vårdkontakt.   

Nyårsdagen är den dag på året då flest personer tar sitt liv. Bakfylla, dystra framtidsutsikter, ångest, trötthet och ensamhet är bidragande faktorer.

Självmordstankarna kan ha funnits där utan att någon förstått eller vågat fråga. I en depression är problemlösningsförmågan nedsatt och finns en metod kan en impuls sätta igång en handling som kan vara omöjlig att göra om; och ytterligare ett självmord kan vara ett faktum.

När vi läser att den psykiska ohälsan drabbar fler och fler så tänker många att politiker måste prioritera frågan och vården måste bli bättre.

Börja i stället med att fråga dig själv hur du kan stötta någon i din närhet.

När någon tar sitt liv drabbas lågt räknat minst tio personer. Vem kan du höra av dig till som du misstänker har det svårt?  

Vi på Suicide Zero går nu ut med kampanjen Årets julklapp är gratis.

Vi vet att det finaste vi kan ge är vår tid. Vi vet också att frågor om självmordstankar inte utlöser dessa, utan tvärtom så måste vi bli bättre på att fråga och ta oss tid att lyssna.

Svaret du kan få kan vara början för en person att sätta ord på sina tankar. Och det kan visa sig vara direkt livsavgörande.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.