Vänster: årets julklapp 2019, som är en mobillåda, höger Henrik Pallin är socionom, kurator och expert på ungas nätanvändning. Foto: Anders Wiklund/TT
Debattinlägg

”Årets julklapp landar illa: En moralisk pekpinne”

”Tyvärr landar den här julklappen i en illa underbyggd moralism och pekpinne-retorik. Däremot fungerar den alldeles utmärkt som partsinlaga i mobildebatten och för att spinna på den oro som alarmismen skapat”, skriver debattören.

Om debattören

Henrik Pallin
Kurator, föreläsare och expert på ungas nätanvändning

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Mobillådan som årets julklapp följer den trend vi sett som moraliserar kring skärmtid och skärmanvändning.

Att fler och fler företag hakar på trenden och uppmuntrar oss att lägga undan mobilen kan väl ingen ha missat.

På sistone har vi sett Stadiums kampanj för att sitta mindre vid skärmar och röra oss mer.

Clas Ohlson har i sina reklamfilmer lobbat för ett familjeliv med mindre skärmar och Länsförsäkringar har lanserat sajt Skärmhjälpen.

Nu är det dags för årets julklapp och jag tror HUI-research lyckats hitta en tendensiös julklapp som faktiskt ingen vill få. Att säga till någon att den borde lägga undan mobilen är varken trevligt eller snällt.

Det kan absolut vara del i ett föräldraskap att vara en bra förebild och påminna om hur och när det är rimligt att använda mobiltelefonen. Men som julklapp blir det att ge bort en pekpinne där du som givare dikterar villkoren för mottagarens användning.

Mobillåda som julklapp känns moraliserande och nedlåtande.

Skulle vi ge bort andra julklappar som får samma effekt?

Nya dammsugarpåsar till grannen som har det lite stökigt hemma, hushållspapper till 3-åringen som alltid glömmer torka sig om munnen. Eller varför inte en liten pall att sitta på till dottern som älskar att spela fotboll; hon får ju inte glömma att vila!

Tyvärr landar den här julklappen i en illa underbyggd moralism och pekpinne-retorik.

Däremot fungerar den alldeles utmärkt som partsinlaga i mobildebatten och för att spinna på den oro som alarmismen skapat.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.