Från vänster: Anders Rehnberg (L), Joar Forssell (L), Ellen Wagdell (C), Magnus Ek (C). Foto: Dennis Lindbom

”Därför demonstrerar vi idag för Venezuelas opposition”

VENEZUELA · ”Det är dags att Vänsterpartiet erkänner den venezuelanska regimens misslyckande, att Sveriges regering markerar det oacceptabla i regimens agerande och att våra svenska partier visar sitt stöd för oppositionen”, skriver Joar Forssell, Magnus Ek, Anders Rehnberg och Ellen Wangdell.

Joar Forssell
Förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet
Ellen Wangdell
Internationell sekreterare, Centerpartiets ungdomsförbund
Anders Rehnberg
Förbundsstyrelseledamot, Liberala ungdomsförbundet
Magnus Ek (C)
Förbundsordförande, Centerpartiets ungdomsförbund

Torsdagen den 1:a September demonstrerade nära en miljon människor i Venezuelas huvudstad Caracas. De demonstrerade mot sin regering som under flera år misskött landet så till den milda grad att det nu befinner sig i en humanitär katastrof.

Venezuela var en gång Latinamerikas rikaste land, med enorma oljereserver och stora naturtillgångar. Men sedan 1999 styrs landet av en socialistisk regering vars politik varit förödande.

Vänsterpartiet i Sverige har i åratal haft den dåliga smaken att lyfta upp Venezuela som ett positivt exempel men det som skulle bli ett socialistiskt föregångsland har istället resulterat i ett socialistiskt misslyckande.

Priskontroller och planekonomi har satt marknaden ur balans och lett till ökad fattigdom, utbredd korruption och ett samhälle i förfall. Att Vänsterpartiet stöttat Venezuelas utveckling är sorgligt, att de fortfarande gör det är direkt osmakligt.

Det råder akut brist på mediciner, många har inte råd med mer än ett mål mat om dagen, brödköerna är långa, upploppen förvärras och det det råder så stor brist på el att man tvingats förkorta arbetsveckan för offentliganställda.

Matpriserna har stigit med 30 procent det senaste året, inflationen är över 700 procent och regeringen har knappt råd med papper för att trycka fler sedlar.

Som om det inte vore nog har våldet förvärrats, Caracas är världens våldsammaste stad och var tjugonde minut mördas någon i Venezuela. I takt med att stödet för regeringen sjunker har förföljelsen av oliktänkande förvärrats.

Organisationen Amnesty rapporterar om en regim som tillfångatar politiska motståndare, torterar fångar och hot blivit vardag för de som står upp mot förtrycket. 

I vintras vann oppositionen en storseger i parlamentet men parlamentets makt är begränsad – om regeringen får som de vill så begränsas den ännu mer.

Folket kräver en folkomröstning för att kunna avsätta presidenten och ge landet chans till ny regering, men istället för att gå befolkningen till mötes så har en alltmer desperat regering börjat ta till grövre metoder för att behålla makten.

Regimen för ett krig mot oppositionen och de som demonstrerade i torsdags anklagas för att ha försökt genomföra en statskupp.

Det är dags att Vänsterpartiet erkänner den venezuelanska regimens misslyckande, att Sveriges regering markerar det oacceptabla i regimens agerande och att våra svenska partier visar sitt stöd för oppositionen.

Situationen i Venezuela är kritisk och nu måste alla demokrater stå upp för mänskliga rättigheter.

Därför anordnar vi idag en gemensam manifestation utanför Venezuelas ambassad i Stockholm, till förmån för det venezeuelanska folket och dess opposition.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.