Trots denna dom från Skolverket så är det väldig få gymnasieskolor som erbjuder kostnadsfria grafräknare till elever, skriver Lucas Berglund. Foto: Bertil Ericson / TT
Debattinlägg

”Därför anmäler jag min gymnasieskola”

Publicerad
SKOLMATERIAL ·

”Det är helt orimligt att skolan kräver stora summor för grafräknare som krävs för att man ska kunna lyckas med matten”, skriver Lucas Berglund.

Om debattören

Lucas Berglund
Går första året på Kungsholmens Gymnasium

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning. Huvudmannen får dock besluta att eleverna ska hålla sig med enstaka egna hjälpmedel.”

Så lyder det i skollagen kapitel 15, paragraf 17. Ändå så bryter många gymnasieskolor idag denna lag. Jag är en elev som precis börjat på Kungsholmens gymnasium.

Låt mig först börja med att säga att Sverige är fantastiskt som erbjuder ungdomar kostnadsfri utbildning, som ger alla lika möjligheter. Men det är ett problem som jag stötte på när jag började gymnasiet. Matten.

Första matematik lektionen så får vi reda på att vi måste köpa en så kallad grafräknare, matematik läraren gav oss två alternativ. Antagligen köper vi en Ti-82 för 600kr eller en Ti-84 för 1200kr.

Detta är en väldigt stor summa som skolan kräver från oss, och det är helt orimligt att skolan kräver dessa summor. Speciellt när dessa grafräknare krävs för att man ska kunna lyckas med matten.

När jag pratade med rektorn sa hon att jag kunde få låna en miniräknare under matematik lektionerna.

Det löser fortfarande inte problemet då vi får läxor som vi ska göra hemma och i matteboken så kräver specifikt att man ska använda sig av en grafräknare.

Som svar får jag bara att jag får väl stanna kvar i skolan efter vi slutat. Detta är helt orimligt då det står i skollagen att skolor ska erbjuda dom verktyg som behövs för tidsenlig utbildning.

2003 kom en dom mot en gymnasieskola i Lund som är väldigt viktig. Skolverket fällde gymnasieskolan för att dom krävde elever att själva köpa grafräknare. I detta beslut skriver skolverket såhär:

“När det gäller ett avancerat hjälpmedel, som exempelvis nu aktuellt en miniräknare med särskild prestanda, som är en förutsättning för att eleverna skall genomföra utbildningen, kan det inte anses stå i överensstämmelse med huvudregeln om en avgiftsfri utbildning”

Trots denna dom från Skolverket så är det väldig få gymnasieskolor som erbjuder kostnadsfria grafräknare till elever.

Många kommer säga ”det kommer bli väldigt dyrt för skolan att köpa en miniräknare för varje elev” Svar ja.

Men man kan göra precis som skolböcker och dator. Man gör massinköp, får rabatt och skapar ett utlåningssystem där eleven får låna och ha ansvar över att den inte förstörs. När eleven slutfört utbildningen så lämnar man tillbaka allting, ifall man inte lämnar tillbaks får man bekosta en ny till skolan.

Det är inte svårare än så, enda anledningen gymnasieskolor väljer att inte genomföra detta är för att undvika kostnader. Det är därför jag väljer att anmäla min gymnasieskola och uppmanar andra elever som har ett liknande system på sin skola att göra detsamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Skolan

Mer i ämnet