Foto: Robert Henriksson / SvD / TT / Vänsterpartiet
Debattinlägg

”Orimligt att marknaden ska få reglera elpriset”

Publicerad

CHOCKHÖJDA ELPRISER · ”I vinter är det risk för att pensionärer och småbarnsfamiljer med små inkomster sitter i utkylda hus för att de inte har råd att betala elräkningen”, skriver Birger Lahti och Håkan Svenneling från Vänsterpartiet.

Om debattörerna

Birger Lahti
Energipolitisk talesperson (V)
Håkan Svenneling
Landsbygdspolitisk talesperson (V)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

I år är det 20 år sedan elmarknaden i Sverige avreglerades. Syftet skulle vara att öka konkurrensen och sänka priserna.

Men med facit i hand har avregleringen tvärtom lett till betydligt högre kostnader för hushållen. Genom en dom i högsta förvaltningsdomstolen får dessutom elnätsföretagen möjlighet att chockhöja sina avgifter.

Det börjar märkas minst sagt.

Många svenskar är både förbannade och oroliga och i vinter är det risk för att pensionärer och småbarnsfamiljer med små inkomster sitter i utkylda hus för att de inte har råd att betala elräkningen.

SVT har granskat elnätsföretagens prishöjningar och kan visa att alla de största företagen gjort enorma prishöjningar på mycket kort tid. Ellevio har precis genomfört de största höjningarna i modern tid och både Vattenfall och EON har följt efter.

Företagen nöjer sig inte heller med det, utan överklagar regelbundet besluten från Energimarknadsinspektionen för att kunna ta ut ännu mer.

I mars förra året kom också en dom från högsta förvaltningsdomstolen som ger företagen rätt att ta ut ytterligare 36 miljarder kronor från nätkunderna. För Ellevio betyder det att man kan göra ett genomsnittligt extrapåslag med 5 000 kronor per kund, utan att hushållen har använt mer el än vanligt.

Elnätsavgifterna har höjts under en längre tid. Bara det senaste året har de ökat med i snitt sex procent, enligt den s.k. Nils Holgersson-undersökningen, gjord av Sveriges fem största bostadsaktörer.

Att de nu ökar ytterligare får konsekvenser för över två miljoner svenska hushåll. Avgifterna avgörs dessutom i hög grad av var man bor och det kan skilja tusentals kronor per år.

Det kan t.ex. variera så mycket som 7 370 kronor mellan två likadana hushåll beroende på om man bor i Grums i Värmland eller Ljungby i Småland.

Norrland och glesbygdsområdena drabbas allra värst. De senaste fem åren har t.ex. elnätspriset i Sundsvall och Ånge stigit med över 30 procent och i Berg med så mycket som 40 procent.

Att regeringens energiöverenskommelse med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna inte lyckats presentera något svar på de stigande elnätsavgifterna är ett understatement. Trots att både vanliga hushåll och svensk industri skulle drabbas hårt av ytterligare höjningar väljer man att låta marknaden sköta saken.

Det krävs politiskt ansvar för att motverka dessa orimliga prishöjningar. Vänsterpartiet vill att ellagen ändras. Företagen ska inte kunna chockhöja priserna och det håller inte att företagen regelbundet använder sig av rättsväsendet som ett verktyg för att kringgå systemet.

Det är orimligt med så stora skillnader i nätavgifterna mellan stad och land, mellan regioner och mellan olika bolag. Stegrande elnätsavgifter drabbar inte bara hushållen hårt utan slår även mot industrin och i förlängningen även mot jobben.

Vi vill se en sammanhållen energipolitik med ett stopp för extrema prishöjningar och där elnätsavgifterna inte skiljer sig nämnvärt över landet.

Människor i Grums och Ånge ska inte behöva betala mer för samma produkt bara för att de bor i ett område där elföretagen har valt att maximera höjningarna. Elnätet är en angelägenhet för hela Sverige.

Det är tydligt att elmarknaden behöver göras om i grunden. Elproduktionen behöver ses som en del av hela Sveriges infrastruktur. Regeringen bör därför utreda möjligheten att göra det svenska elnätet samhällsägt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Elnätsbolagen vann dom

Mer i ämnet