Foto: Privat/Bertil Ericson/TT
Debattinlägg

”Vem vill ha SD-sympatisörernas röster?”

Uppdaterad
Publicerad
POLITIK ·

”Vi måste förstå att personer som idag sympatiserar med SD är de enda som kan vända partiets framgång till motgång. Ett sådant scenario kan endast ske om befintliga SD-sympatisörer byter åsiktsgemenskap inför valet 2018”, skriver Tor Löwkrantz Waxin.

Om debattören

Tor Löwkrantz Waxin
Kommunikationsstrateg och ansvarig för Berghs diplomutbildningar Public Relations och Strategisk Kommunikation

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vårt offentliga samtal och diskussioner på nätet har i hög fart kört en lång bit in i en snäv återvändsgränd.

Det är mindre än två år till valdagen 2018 och Sverigedemokraterna strävar efter att knyta sina sympatisörer allt närmre och i sociala medier tar deras nätaktivister fortsätt stor plats.

Anna-Lena Lodenius visar hur relationen fungerar mellan partiet och dessa aktivister.

Men det starka engagemanget beror också på att SD, under lång tid, tydligt förmedlat en politisk vision och konkretiserat vilka åtgärder som krävs för att den ska uppnås. SDs nätaktivister förstår vad partiet vill, de brinner för visionen och känner ett ansvar att den ska bli verklighet.

Till skillnad från SD har de rödgröna och Alliansen misslyckats med att presentera en övertygande vision om hur samhället borde byggas för att trygga framtiden (det alltjämt ökande stödet för SD tyder på det).

Istället har vi sett obegripliga paroller som “framtidspartiet” och “närodlad politik”. Paroller som saknar något “större” att känna ansvar inför.

Resultatet av bristfälliga alternativa visioner är att aktivister i andra läger ägnar sig åt agitaion mot SDs väljare – snarare än att aktivt presentera alternativen.

Cecilia Hagen resonerade nyligen kring hur man ska hantera åsikter man själv inte sympatiserar med. ”Hur man ska bli kvitt de mänskliga brunråttorna? Med gift?”. Hon verkar förvånad över att det tolkats bokstavligt.

Men attityder till SD-sympatisörer har länge haft en liknande karaktär: ifrågesättande av deras intelligens, deras moral och jämförelsen med ohyra. En text som jämför dem med skadedjur som bör utrotas tyvärr en naturlig progression av rådande retorik. 

Vi måste förstå att personer som idag sympatiserar med SD är de enda som kan vända partiets framgång till motgång. Ett sådant scenario kan endast ske om befintliga SD-sympatisörer byter åsiktsgemenskap inför valet 2018.

För det krävs två saker.

Dels måste de byta idéer och dels måste de känna sig välkomna någon annanstans. Det viktiga är hur vi kan få bärare av dessa idéer att ändra sig och agera annorlunda.

Den insikten borde uppbåda en massiv kollektiv självrannsakan i alla politiska läger, i offentlig debatt och på nätet. Men vem vill ha SD-sympatisörernas röster? Ingen annan än SD verkar det som.

En av många ryggmärgsreflexer hos svensk journalistkår är att fråga ungefär: ”gör ni detta för att locka SD-väljare?”, och standardsvaret hos svenska politiker är: ”nej absolut inte”.

Men att locka SD väljare är det enda sättet att vinna mark såväl för den egna visionen såväl som för att minska SDs inflytande.

Det självklara svaret borde därför vara ”Absolut, vi har ju ett bättre politiskt alternativ!” På samma sätt är det också detta partierna behöver förmå sina egna nätaktivister att förmedla. 

För att åstadkomma detta retoriska skifte krävs dock att partierna både har en egen tydlig vision för samhällsutveckling och att de kommunicerar den begripligt.  Valet står mellan kommunikation och konflikt.

Om jag kallar dig för brunråtta, hur stor är då sannolikheten att du vill följa med mig in i framtiden?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet