Pengar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Debattinlägg

”Utan kontanter blir vi ekonomiska analfabeter”

Det kontantlösa samhället ·

”Det är inte förvånande att TV-program som Lyxfällan blivit så populära. Många människor, framförallt unga, har tappat begreppet om pengar”, skriver Eva Larsson.

Om debattören

Eva Larsson
Lärare och författare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Fler och fler barn får betalkort att handla för, berättar UNT 12 oktober. En naturlig teknisk utveckling tänker kanske en del.

Men vad vi då glömmer är att kontanter har ett viktigt pedagogiskt syfte: våra barn riskerar att inte få lära sig pengars värde.

”Är du snäll och går till affären och köper två liter mjölk?” Så har många föräldrar genom åren bett sina barn om hjälp.

Syftet är då inte bara att få hem mjölken, utan även att barnet får lära sig att hjälpa till och ta ansvar. Genom sedlarna i handen och den mjölk som erhålls får barnet i praktisk handling lära sig pengarnas värde.

På samma sätt är det i skolan. I matematikundervisningen får eleverna träna att räkna med hjälp av mynt och sedlar. Många uppgifter handlar om att saker har ett visst pris och hur mycket de då kan köpa för en viss summa.

Det är inte bara ett sätt att lära sig räknesätt, utan minst lika viktigt är att få begrepp om pengars värde. Pengarna blir verkliga – inte bara siffror.

Teknik och utveckling i all ära, men hur kan vi förvänta oss att våra barn ska kunna ta ekonomiskt ansvar om vi tar ifrån dem verktygen? Det som barn ska lära sig måste konkretiseras för att bli begripligt. Riktiga pengar, kontanter, behövs för att lära sig ekonomiskt ansvar och planering.

Om pengar i framtiden bara finns på kort kommer våra barn att få svårare att förstå pengars värde. Handla mycket eller lite – fram med kortet. Det är bara att fortsätta handla tills de i kassan säger att det saknas täckning.

Utan pengar riskerar våra barn att förlora möjligheten att lära sig planering, rimlig fördelning och att ta ansvar för sina inköp. Allt hänger på plastkortet, som antingen fungerar eller inte fungerar. Fungerar det kan man konsumera vidare.

Det är inte förvånande att TV-program som Lyxfällan blivit så populära. Programmet tar upp ett verkligt och växande samhällsproblem.

Många människor, framförallt unga, har tappat begreppet om pengar. De konsumerar långt över sin budget och sätter hela sin tillvaro på spel.

Det finns ett skäl till att sedlar sätts upp på en tavla i programmet. När pengarna syns på riktigt kan vi förstå deras storlek och relation. Det är bästa sättet att lära sig vad saker och ting faktiskt kostar.

Vi svenskar tycker om teknisk utveckling. Det är spännande och vi ser gärna de positiva sidorna. Samtidigt riskerar vi att missa de negativa.

I frågan om kontanterna och vad de fyller för funktion i samhället är det dags att ta ett omtag.

En oreflekterad utfasning av kontanter kommer att få konsekvenser för många: vi riskerar att få ett uppväxande släkte av ekonomiska analfabeter.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.