Stephen Bannon Donald Trump
Foto: Jim Watson
Debattinlägg

”Bannon står på den nya medievärldens barrikader”

Opinion ·

”För att förstå Stephen Bannon måste man förstå att Internet banat väg för en ny slags journalistik – som Bannon representerar”, skriver Jan Sjunnesson.

Om debattören

Jan Sjunnesson
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Att Donald Trump utsett Stephen Bannon till chefsstrateg har väckt förtrytelse i många maktetablissemang i USA och här hemma.

Moderaten Mats Svegfors förutspår här på SVT Opinion att utnämningarna av Bannon och Reince Priebus, den senare till stabschef i Vita Huset, kommer att implodera i ett krig dem sinsemellan 2018.

Eller så vitaliserar Trump sina kadrer med utnämningarna av en fritänkare till höger och en lojal republikan.

Bannon var fram till det att han kastade sig in i Trumps valkampanj och bidrog till segern, vd vid Breitbart News, en framgångsrik nyhetswebb med TV och redaktioner i Storbritannien, Israel och USA.

Jag började läsa Breitbart 2014 och har intervjuats ett par gånger angående Sverige och har samarbetat med Londonredaktionen.

I somras var Breitbarts teknikredaktör, Milo Yiannopoulos, på väg till Stockholm på min inbjudan – något som tyvärr fick avbokas på grund av säkerhetsrisken med att demonstrera för HBTQ-rättigheter i Tensta/Rinkeby/Husby.

Milos chef, Stephen Bannon, är en man på den nya mediavärldens barrikader, men ingen högerextremist.

För att förstå Stephen Bannon måste man förstå att Internet banat väg för en ny slags journalistik – som Bannon representerar.

Den grävande journalistiken är inte längre bunden till tidningar utan finns numera i både kvantitet och kvalitet på nätet. 

I Sverige fungerar exempelvis sajten Flashback sedan flera år tillbaka som en första portal med direktinformation tillgänglig från ögonvittnen och primärkällor som alltid är före vanliga tidningar.

Jag själv skriver gratis för Avpixlat som är bland Sveriges största alternativa mediesajter.

Andrew Breitbart som dog 2012 var jude och ville skapa en pro-israelisk sajt. Han var således ingen högerextremist eller nazist och det är inte heller Stephen Bannon. 

Däremot har de deltagit i en strid om begreppet Alt Right, den alternativa högern, se min krönika på Avpixlat .

Ett begrepp så bra att en mängd olika organisationer använt beteckningen, däribland Breitbart, men också högerextrema grupper utan någon anknytning till Breitbart. 

Det finns det starka skäl till att tro att Republikanska partiets ordförande Reince Priebus kan få ett större inflytande över policybesluten, medan Bannons uppdrag kommer att vara att sälja in dessa beslut.

Det kommer han att göra, inte i rollen som högerextrem, men i rollen som entreprenör i vår nya mediavärld. Något som ängsliga svenska tyckare måste lära sig att förhålla sig till, och inte kategoriskt fördöma den bara för att den är ny och främmande.

Samtalsklimatet och de retoriska svängarna må vara osvenska. Men amerikansk mediemiljö präglas av talk-radio, ideologiska TV-shower och debatter drivs utifrån ideologiska plattformar på helt andra sätt än fallet är här i Sverige.

Se Stephen Bannon som högerns Daniel Cohn-Bendit, vars bok Vänsterradikalismen – botemedlet mot en senil kommunism 1968, visade vägen från majupprorets Paris för den nya alternativa ny-vänstern. 

Maktmoderatern Mats Svegfors och de trötta Republikanterna senila konservatism har mött sina utmanare från den alternativa högern.

Blir provokatören Milo Yiannopoulos Trumps presschef kommer Svegfors, vänstern och medierna inte veta vad de tycka. Bra det.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.