Tv-apparater med bidrag från olika år.
Debattinlägg

”Public service om alla – för alla”

Publicerad

OPINION · ”Att ha kritik mot hög arbetsbelastning på redaktioner i samband med en omorganisation är inte detsamma som att hävda att SVT missköter lokala nyheter”, skriver Hanna Nyberg.

Om debattören

Hanna Nyberg
Ordförande Journalistklubben SVT

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Du kallar mig fackpamp och skriver att jag gjort årets märkligaste debattinlägg – låt mig förtydliga några saker: Jag är inte bara förtroendevald på SVT utan också journalist med en förkärlek till faktakontroll.

Därför vill jag återigen gå i svaromål – hoppas du finner mitt resonemang mer sammanhängande den här gången.

Jag är glad över att du så tydligt citerar de artiklar du hämtade kraft ur inför debatten med Jan Helin.

De har fokus på arbetsmiljön och vill du göra gemensam sak med oss och arbeta för att minska sjukskrivningstalen, öka möjligheterna till återhämtning och skapa fler trygga anställningar så är du välkommen med i kampen.

Jag uppfattar att din agenda är en annan: Att SVT helt ska lämna den breda tv-underhållningen åt kommersiella bolag. Där är vi helt enkelt inte överens.

För mig är public service om alla – för alla.

Att SVT har en bred repertoar är viktigare än någonsin när faktaresistens börjar segla upp som ett allt större problem. Saklighet och opartiskhet är inte bara viktigt i nyheter och fördjupande intervjuprogram utan i alla typer av program.  

Eftersom du verkar uppriktigt intresserad av arbetsmiljön på lokala nyheter så tar jag tillfället i akt: I våras initierade Journalistklubben vid SVT en egen undersökning av effekterna av de lokala nyheternas omorganisation.

Där framkommer en oroväckande bild som vi presenterat för företaget. Bland annat upplever en fjärdedel av de journalister som svarat på vår enkät att deras arbetsbelastning är orimligt hög.

Lokala nyheter har också högre sjukskrivningstal än resten av företaget, det är mycket allvarligt, och där finns en del övrigt att önska från ledningen.

Öka antalet anställda på de mindre orterna, minska kraven på multikompetens och säkerställ att de som arbetar får sin avtalsstadgade rast är några frågor vi jobbar med.

Jag anser dock inte att de här problemen går att lösa genom att SVT slutar göra bred underhållning. Att ha kritik mot hög arbetsbelastning på redaktioner i samband med en omorganisation är inte detsamma som att hävda att SVT missköter lokala nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Framtiden för public service

Mer i ämnet