Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)Debattinlägg

”Vi måste sluta finansiera terror med skattepengar”

Publicerad
Opinion ·

”För svensk del räcker det inte att bara tackla personer som ”Abu Omar”. Vi måste även jobba på fler plan mot de som sprider ideologin och bidrar till finansieringen”, skriver Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren.

Om debattörerna

Magnus Ranstorp
Terrorforskare, Centrum för Asymmetriska Hot- och Terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan
Peder Hyllengren
Forskare vid Försvarshögskolan

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Onsdagens Uppdrag Granskning ger en intressant inblick i hur spåren gått från ett islamistiskt nätverk i Sverige till IS i Syrien och vidare till den senaste tidens brutala terrordåd i Europa.

Detta genom att Mohamed Belkaid förefaller ha radikaliserats i Sverige, därefter anslutit till IS i Syrien och senare kommit att både dirigera attentatet i Paris samt ingått i planeringen för attentatet i Bryssel. Programmet visar hur en välkänd extremist i Stockholmsområdet ska ha varit drivande Belkaids radikalisering, han ska bland annat ha jobbat i en av hans butiker.

Att detta framkommer nu förvånar inte då vi länge varnat för de islamistiska nätverken, men allt för få utanför säkerhetstjänsterna har velat ta detta på allvar.

Programmet illustrerar väl svårigheten att förebygga denna typ av attentat, då det handlar om slutna miljöer som är svåra för myndigheter att få tillträde eller insyn i. Personerna har litet intresse av att ge sina avsikter till känna utan rekryterar och planerar i det dolda, i detta fall bedrevs verksamheten från en butikslokal som ägdes av den utpekade rekryteraren ”Abu Omar”.

Det är en person som under lång tid har funnits på säkerhetstjänsternas radar då han varit en av de radikala islamistpionjärerna i Sverige och funnits med i de tidiga nordafrikanska nätverken.

Han hade även kopplingar till Mohamed Moummou – den svensk som haft den mest seniora terrorrollen då han var operativ ledare för al-Qaida i Irak innan han dödades av amerikanska styrkor 2008. Båda var kända i de radikala nätverken i Brandbergen utanför Stockholm.

”Abu Omar” dök även upp i fallet med David Headley som planerade inför Mumbai-attentatet 2008 och därefter styrde sitt intresse mot Jyllands-Posten. Headley fick kontaktuppgifter till några som kunde tänkas utföra ett attentat mot tidningen, två personer i Derby i England och en person i Sverige, den senare var just ”Abu Omar”.

Han tackade dock nej då han kommunicerade till Headley att Säpo hade för bra koll på honom.

Hans namn skulle dock åter dyka upp i rättegången mot de fyra svenskarna som dömdes för det planerade attentatet mot Jyllands-Posten. Vi satt i rättegången och bevittnade att det sista telefonnumret som de ringde innan de åkte från Stockholm till Köpenhamn var till just ”Abu Omar”.

Detta visar att han länge varit involverad i radikala miljöer i Sverige.

De radikala islamistiska miljöerna i Sverige kan enklast kunna beskrivas som en treenighet bestående av:

1) En kärna av ideologer som sprider det takfir-jihadistiska budskapet. Runt dessa finns även dawah-rörelsen som genom mer legitim framtoning försöker att locka unga personer till en salafistisk (eller takfir-salafistisk) tolkning av religionen. I Tyskland uppdagades nyligen hur en sådan missionerande organisation varit pådrivande i att radikalisera och rekrytera unga till IS. En av dessa personer var även nyligen i Göteborg för att främja takfir-salafistisk dawah-verksamhet.

2) Det finns strukturer bestående av kriminella och islamistiska extremister som går hand i hand och in i varandra. De använder bland annat insamlingsverksamhet som täckmantel för att finansiera terrorism.

3) Därtill finns de enskilda nyckelpersonerna – ”radikaliserare” – som hittar individer för att utföra uppdrag eller att resa ned till IS/Nusra-fronten. ”Abu Omar” var inom detta fält en av de främsta i Sverige.

Vi har alltför länge inte tagit denna utveckling på tillräckligt stort allvar i Sverige.

Självmordsbombaren i Stockholm var ingen engångsföreteelse utan det senaste årets händelser i Paris och Bryssel har visat att det finns kopplingar till både Stockholm och Malmö som vi länge varnat för.

Nederländernas antiterrorkoordinator flaggade häromveckan för att 60-80 IS-operatörer finns utplacerade i Europa reda att utföra attentat.

För svensk del räcker det inte att bara tackla personer som ”Abu Omar”. Vi måste även jobba på fler plan mot de som sprider ideologin och bidrar till finansieringen etc.

Vi måste jobba som lag på flera plan, de radikala miljöerna kan inte få verka ostört utan behöver möta samhällets samlade motkrafter.

Det minsta man då kan begära är att radikala miljöer inte finaniseras med skattemedel, vilket dessvärre fortfarande sker i Sverige.

...

Fotnot: Den 1 december 22.00 medverkar Magnus Ranstorp i Opinion Live SVT 1.

Läs mer om programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Terrorism

Mer i ämnet