Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Debattinlägg

”Regeringen lämpar över ansvaret på kommunerna”

Publicerad
OPINION ·

”Fredrik Lundh Sammeli (S) väljer att i högt tonläge fokusera på Moderaterna samtidigt som regeringen inte lyckats få nödvändiga och utlovade regelförenklingar för bostadsbyggande på plats, såsom förändringar av plan- och bygglagen”, skriver Elisabeth Svantesson (M).

Om debattören

Elisabeth Svantesson
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Moderaterna driver på för att Sverige ska ha en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Sveriges linje måste utformas med hänsyn till bland annat det stora mottagande av asylsökande vi har haft under de senaste åren och hur integrationen fungerar.

Kommuner runt om i Sverige måste också ges förutsättningar att klara sitt uppdrag. Det flera kommuner nu ger uttryck för handlar inte om ovilja att ta ansvar för nyanländas boende utan om att de har mycket stora problem med att få fram de många bostäder som behövs.

Fredrik Lundh Sammeli (S) väljer att i högt tonläge fokusera på Moderaterna samtidigt som regeringen inte lyckats få nödvändiga och utlovade regelförenklingar för bostadsbyggande på plats, såsom förändringar av plan- och bygglagen.

Något som också var en del av migrationsöverenskommelsen.

Regeringens oförmåga bidrar till att ansvaret i stort lämpas över på kommunerna. Det är inte ett ansvarsfullt agerande.

I stället behöver vi ytterligare underlätta för kommunerna.

Vi moderater vill till exempel förlänga etableringstiden för nyanlända med låg utbildning, från dagens två år till tre år, och vi vill se fler kraftfulla reformer som möjliggör för snabbare bostadsbyggande.

Och mer måste göras för att förbättra integrationen i Sverige.

Det handlar både om ökade möjligheter och skarpare krav på de som kommit till Sverige för att bygga ett nytt liv här.

Bättre utbildning och fler enkla jobb är nödvändigt. Samtidigt ska vi kräva att fler strävar efter att komma i jobb och egen försörjning.

Utbildningsplikt för nyanlända vuxna som saknar grundskola, att den som har försörjningsstöd ska söka jobb i hela landet och införande av ett bidragstak, för att eget arbete alltid ska löna sig mer än att leva på bidrag, är avgörande för att fler ska kunna göra rätt för sig.

Regeringen saknar svar på hur integrationen ska stärkas och har hittills inte lyckats ge konkreta besked om vad som gäller för migrationspolitiken framåt.

Sammantaget är detta dock förutsättningar för att Sverige ska ha ett fungerande mottagande och för att kommunerna ska kunna klara sitt uppdrag framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Svensk politik

Mer i ämnet