Fackförbundet Byggnads har mottagit både ris och ros efter sin bild iklädda Pussy Hats Foto: Byggnads/SVT/Montage
Debattinlägg

”Byggnads motarbetar jämställdhet”

Opinion ·

”Det finns flera områden där Byggnads snarare motarbetar jämställdhet än bidrar till att den stärks”, skriver Fredrik Malm (L).

Om debattören

Fredrik Malm (L)
Utrikespolitisk talesperson

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Igår, på Internationella Kvinnodagen, gjorde LO-förbundet Byggnads ett utspel på SVT Opinion.

Styrelsen lät sig fotograferas med alla ledamöter iklädda rosa mössor från de amerikanska protesterna för jämställdhet.

Byggnads ville visa att man tog jämställdheten på allvar.

”Vi tänker aldrig acceptera att kvinnor tjänar mindre än oss män”, sa Byggnads i sitt pressmeddelande. ”Vi vill tacka alla kvinnor som vågat trotsa könsnormer och välja byggbranschen.”

Det är möjligt att Byggnads tar frågan om jämställdhet på allvar. Men då är det upp till bevis.

De senaste åren har jag noterat tre tydliga områden där Byggnads snarare motarbetar jämställdhet än bidrar till att den stärks.

  • Styrelsen

I Byggnads styrelse sitter 15 män. Plus en ungdomsrepresentant, och han är också man. Antalet kvinnor är noll. Byggnads försvarar sig med att de knappt har några kvinnliga medlemmar.

Men stämmer det verkligen?

År 2014 har Byggnads över 100 000 medlemmar drygt en procent av var kvinnor, men de var trots allt 1185 stycken. Är det verkligen möjligt att ingen – inte en enda! – av alla dessa 1185 kvinnor skulle klara av att axla ett uppdrag i Byggnads förbundsstyrelse?

2. Trotsa könsrollerna

I många år var Byggnads sponsor för Svenska Fotbollförbundets distriktsturnering. Men bara turneringen för pojkar. Den hette Cup Byggnads. Flickornas turnering heter Cup Kommunal.

Signalen är övertydlig: killar ska jobba på bygge och tjejer i den kommunala omsorgen. LO:s mest mansdominerande förbund sponsrade alltså pojkarnas mästerskap, och LO:s mest kvinnodominerande förbund sponsrar fortfarande flickornas motsvarighet.

Detta är inte något som bryter könsroller, snarare tvärtom. LO betalar alltså sponsringspengar för att förstärka dessa könsroller.

  • Kvinnopotterna

I LO har det länge varit bråk om man ska ha så kallade kvinnopotter för att minska löneskillnaderna mellan könen. Byggnads har sagt sig acceptera dessa potter, men deras argument är intressant.

Så här sa avtalssekreterare Gunnar Ericson till tidningen Kommunalarbetaren 2008: ”Vi har inte diskuterat något annat än en fortsättning på jämställdhetspotterna. Vi är ju en mansdominerad bransch, många av våra medlemmar lever tillsammans med kvinnor som finns i kommunal sektor och i argumentationen inför avtalsrörelsen 2007 har jag sagt att en sån här samordning är bra familjeekonomiskt för våra medlemmar. En sorts hjälp till självhjälp.”

Läs gärna detta citat en gång till.

Byggnads menar alltså att man kan acceptera högre löner för kvinnor i exempelvis kommunal sektor eftersom dessa kvinnor kan tänkas vara gifta med manliga medlemmar i Byggnads.

Det handlar alltså inte om kvinnornas ställning på arbetsmarknaden eller om att det är bra med jämställdhet för samhällets skull.

Dessa tre exempel visar att det finns en del för Byggnads, och hela LO, att jobba med.

Oavsett om man har en rosa mössa på huvudet eller ej.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.