Studenten
Traditionsenligt studentflak och bad i fontänen på Sergels Torg i Stockholm när ett femtontal skolor på onsdagen släppte ut sina studenter med sedvanligt trafikkaos som följd. Foto: Anders Wiklund / TT
Debattinlägg

”Är den ljusnande framtid vår?”

Opinion ·

”Om ett par veckor tar tusentals unga studenten runt om i landet. Men många ungdomar ser inte ljust på sin framtid, som studentsången ljuder. Den psykiska ohälsan ökar bland våra unga”, skriver Khashayar Farmanbar (S) och Annika Hansson (S).

Om debattörerna

Khashayar Farmanbar (S)
Kommunalråd opposition, Nacka
Annika Hansson (S)
Ledamot i kommittén för livskvalitet och hälsa, Nacka

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Om ett par veckor tar tusentals unga studenten runt om i landet. Men många ungdomar ser inte ljust på sin framtid, som studentsången ljuder. Den psykiska ohälsan ökar bland våra unga.

Nu krävs politiska krafttag för att hantera detta växande samhällsproblem.

Trots att befolkningens hälsa generellt är god har den psykiska ohälsan ökat under de senaste åren.

Vad som är särskilt slående är att allt fler unga mår dåligt. Den senaste lägesrapporten inom hälso- och sjukvården från Socialstyrelsen visar att bland kvinnor i åldern 16–29 år har 54 procent upplevt oro och ångest, bland män är det 33 procent.

Svår ångest är också vanligast i denna åldersgrupp. I något lägre åldrar, 15–24 år, är den vanligaste dödsorsaken självmord. 

Därtill visade Bris årsrapport att Sverige sticker ut internationellt då vi har en mycket sämre utveckling gällande barns och ungas psykiska ohälsa jämfört med andra länder.

I åldersgruppen 16–18 år så handlade vartannat stödsamtal hos Bris om just psykisk ohälsa. Detta är dystra siffror som vi måste ta på största allvar.

Barns och ungas psykiska ohälsa är även ett stort problem i Nacka kommun där vi verkar. Vi politiker måste nu ta vårt ansvar och vända denna negativa utveckling. 

Ungdomarna är vår framtid.

Orsakerna bakom den här utvecklingen är flera och komplexa. Det handlar bland annat om ökade prestationskrav i skolan, med betyg i lägre åldrar och stress inför framtiden.

Trots sjunkande arbetslöshet och starka statliga finanser kan framtiden kännas otrygg för många ungdomar. Osäkra anställningar skapar oro och stress.

I Bris årsrapport framkom ett starkt samband mellan just den osäkra anställningar och ungas psykiska ohälsa. Även bostadsmarknaden skapar stress och oro.

Allt fler unga tvingas bo kvar hemma, enligt färska siffror från Hyresgästföreningen. Att det knappt finns några hyreslägenheter gör att många ungdomar inte har möjlighet att skaffa egen bostad.

Även de med jobb och bra lön har ofta inte råd med den kontantinsats som krävs för att köpa en bostad. Därför är det viktigt att byggandet av hyreslägenheter ökar, i synnerhet i storstadsregioner där bristen är extra stor.

I Nacka där endast 17 % av bostadsbeståndet utgörs av hyreslägenheter vill vi att hälften av nybyggnationerna ska utgöras av hyreslägenheter. 

Det förebyggande arbetet kring psykisk ohälsa måste börja i tidig ålder. Skolornas hälsoteam behöver ökade resurser så att det blir enklare för barn och unga att få tid hos kurator och skolsköterska.

Att komplettera skolans fysiska hälsokontroller med psykiska kan hjälpa till att i ett så tidigt stadie som möjligt hitta de elever som kan behöva stöd.

Fysisk aktivitet har visats sig ha en positiv inverkan på den psykiska hälsan. Därför gläds vi åt regeringens besked att öka antal timmar med fysisk aktivitet under skoldagen.

Men den fysiska inaktiviteten är dock som störst på fritiden. Det krävs nu investeringar för att uppmuntra barn och unga till fysisk aktivitet. Vi måste se till att idrottsföreningarna runt om i landet har de resurser som de behöver i form av exempelvis anläggningar.

Därtill måste vi skapa miljöer på offentliga platser som möjliggör och uppmuntrar fysisk aktivitet. Ytterligare ett konkret förslag för att öka den fysiska aktiviteten är att öppna upp offentliga lokaler som skolornas idrottshallar för kvällsaktiviteter som idrott.

Det är dags att ta ansvar för ungas psykiska hälsa och hög tid att söka politiska lösningar i denna fråga.

Därför vill vi Socialdemokrater satsa på hyreslägenheter, fler och bättre anläggningar för fysisk aktivitet och mer resurser till hälsoteamen i skolorna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.