Mattias Norströms omtalade konstverk Du gamla, du fria på Sergels torg och Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Henrik Montgomery/TT, Robert Paraniak
Debattinlägg

”Mer krökta flaggor åt folket!”

Opinion ·

”Den krökta flaggstången mitt på torget, skapad av Mattias Norstrom, tar temperaturen på vårt innersta och visar den starka nationalistiska ordning som råder”, skriver Elisabeth Ohlson Wallin.

Om debattören

Elisabeth Ohlson Wallin
Fotograf och konstnär

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Där står den mitt på torget, skamsen och vissen, på platsen där grävskoporna på 50 talet krossade en hel stadsdel för att sanera det gamla Stockholm till det nya Sverige.

Som en blomma som inte får näring i den misskötta naturen.

Under den slingrar sig tunnelbanan och huvudstadens största skyddsrum vid händelse av krig och katastrof.

Stången omslingras av knarkhandel och social misär i kontrast till kulturhusets polerade glasfasad.

Arkitekten, Peter Celsing, till Stockholms nya kulturhus sa ”Jag bygger för en ny människa som måste komma.” Men så är Sergels torg också den plats där varje medborgare kan demonstrera eller samlas i stora massor för att sörja eller att glädjas.

Jag tror det är många som känner igen sig i Mattias Norströms krökta flaggstång.

Det kan vara den flyktingen som hamnat i Sveriges byråkrati där politiker och migrationsverket springer som i ett hjul för hamstrar. Ingen av dem hittar en lösning.

Det kan vara en transperson som inte blir trodd efter år av utredningar och som slussas till psyket i stället för att få hormonbehandling.

Flaggans stång kan ocksåfå oss att tänka på en slak manslem som är i ett behov av ett snabbfix som viagra.

Man ska dock akta sig att göra sig rolig på bekostnad av mäns makt. Det sker inte ostraffat. Det vet jag sen jag skapade Ecce Homo 1998, där en av bilderna visade Jesus naken med Johannes döparen tätt bakom i ett historiskt badhus i gamla stan.

Maktsymbolen, flaggan, med det gula kristna korset på en mörkblå botten användes endast som en symbol för kungen då den skapades.

Signalen är stark och för många är flaggan heligare än Jesus och det märks när vi slår på radion till Ring P1. Där osar det svavel ur vissa medborgarnas munnar när de skriker att konstnärer ska fängslas och straffas.

Slår vi på televisionen står konservativa politiker i desperata försök att plocka röster genom att kritisera konsten. Konsten har alltid varit farlig för makten. Det är inte så konstigt att Hitler gav sig på kulturarbetarna först.

Under andra världskriget hade Sverige en symbol av en gul och blå randig tiger.

Den kallades för ” En svensk tiger” och skapades av tecknaren och konstnären Bertil Almqvist för ett uppdrag av statens informations styrelse 1941. Kampanjens skulle lära svenskarna att vara tysta om allt som kunde skada det neutrala Sverige.

Som vi teg.

Vi lät hundratusentals nazistiska soldater ta SJ för att de skulle göra Norge tyskt och judefritt.

Under samma tid exporterade vi järnmalm och kullager till Tyskland i sådana mängder att vissa påstår att det förlängde kriget.

Tala om en krökt svensk flagga!

Baltutlämningen 1946 där den socialdemokratiska regeringen böjde sig för Rysslands krav att skicka de baltiska soldaterna, som tvingats kriga för Tyskland, till arbetsläger i Sibirien, kan jämföras med dagens socialdemokratiska regerings envisa beslut att skicka tillbaka de afghanska ungdomarna till sitt livsfarliga hemland.

Det var en skandal 1946 och det är en skandal i dag 2017.

Historien går igen och det är kanske just därför den svenska flaggan är på dekis.

Den krökta flaggstången mitt på torget skapad av Mattias Norstrom, tar temperaturen på vårt innersta och visar den starka nationalistiska ordning som råder.

När vi blir som mest upprörda kanske det är ett tecken på att vi måste rannsaka oss en aning. Det är det som är så roligt med konsten – att den just får oss att tänka mera. Något som i sin tur förhoppningsvis leder oss till utveckling.

Mer krökta flaggor åt folket!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.