Moderata ungdomsförbundet vill se Ulf Kristersson, till vänster, som partiets nästa ledare, meddelar ordföranden Benjamin Dousa. Foto: Janerik Henriksson / TT
Debattinlägg

”Sverige behöver en svensk dröm”

Opinion ·

”Klassresan börjar i skolan. I dag går det knappt att studera och arbeta sig upp i samhällstrappan. Sverige behöver en svensk dröm där strävsamhet och ansträngning leder till framgång – inte familjenamn eller bostadsadress”, skriver Benjamin Dousa (M).

Om debattören

Benjamin Dousa (M)
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Moderaterna har haft en omtumlande sommar, partiet har satt sig själv i en svår sits. Men med Ulf Kristersson vid rodret kan nu fokus återigen hamna på politiken. Det här förväntar vi oss av Moderaterna.

BIDRAG
Moderaterna måste vara partiet för alla som gör rätt för sig.

I dag kan en familj som lever på socialbidrag få en lägre inkomst om en av föräldrarna går från bidrag till heltidsjobb. Det är ett bevis på att partiet måste vara en stark motpol mot Socialdemokraternas bidragslinje.

Vare sig man föds i Sverige eller invandrar hit ska förväntningarna på att göra rätt för sig vara höga.

Det ska inte gå att ha som affärsidé att permanent försörja sig på andras bekostnad. Bidrags- och skattenivåerna är i dag ohållbart höga.

Allt för många människor blir fast i utanförskap när både incitament och möjligheten till att göra rätt för sig trycks undan.

I dag går det knappt att studera och arbeta sig upp i samhällstrappan. Sverige behöver en svensk dröm där strävsamhet och ansträngning leder till framgång – inte familjenamn eller bostadsadress.

SKOLA
Klassresan börjar i skolan. En välfungerande skola är avgörande för såväl individens frihet som för samhällets utveckling.

Internationella mätningar visar att Sverige är landet lagom när det kommer till kunskap, vilket vi inte ska vara nöjda med.

Det finns ett fortsatt stort behov av adekvata reformer som höjer kvaliteten på svensk skola, vilket inte minst efterfrågas av internationell expertis.

Samtidigt tycker färre än en av tio väljare anser att Moderaterna är det parti som har bäst skol­politik. Här finns stor bättringspotential, partiet måste våga presentera nödvändiga reformer för att vända den svenska skolan på rätt köl igen.

ARBETE
Världen förändras fort och Sverige kommer att halka efter.

Detfinns ingen naturlag som anger att vi i evighet kommer att förbli ett rikt land. Tvärtom ritar globalisering, automatisering och digitalisering varje dag om den ekonomiska kartan samtidigt som konkurrensen från omvärlden hårdnar.

Inom 20 år kan vartannat jobb i Sverige ha automatiserats bort. Arbeten som redovisningskonsult, kassabiträde och maskinoperatörer kan komma att försvinna.

Omställningen av arbetsmarknaden kommer att ske så drastiskt att det kommer ställa helt nya utmaningar på det svenska samhällsbygget och således också på politiken.

Här behövs ett paket med reformer för att försäkra oss om att arbetslösheten inte skjuter i höjden samtidigt som teknologin gör sitt intåg.

En skrotning av lagen om anställningsskydd, nya anställningsformer med lägre ingångslöner och bättre förutsättningar att driva eget företag är bara några av det reformer som behövs.

Jag vet att man inte får prata spelteori, men att ett arbete ska löna sig mer än att leva på bidrag är en färdig konflikt mot social- och sverigedemokrater. Därför är det en självklar position för Moderaterna att vara partiet för alla som gör rätt för sig.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.