Statsminister Stefan Löfven under sitt sommartal i Eskilstuna, 20-08-2017, och Philip Botström, förbundsordförande SSU. Foto: Vilhelm Stokstad, Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”S måste ge ett jämlikhetslöfte till unga”

Opinion ·

”Socialdemokraternas största utmaning i valet är att återskapa tillit och framtidstro hos dagens ungdomsgeneration”, skriver Philip Botström, förbundsordförande i SSU.

Om debattören

Philip Botström (S)
Förbundsordförande SSU

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Om knappt ett år går svenska folket till val. Socialdemokraternas opinionssiffror har vind i seglen. För tre år med en S-ledd regering har ökat jämlikheten i människors vardag. Ett rikemansbygge för några få har nu bytts ut mot ett samhällsbygge för alla.

Men Socialdemokraterna kan inte luta sig tillbaka och vara nöjda. För samhällsbygget är långtifrån klart.

Att utradera klassklyftor tar tid. Sverige är fortfarande ett polariserat land med segregation och för stora ekonomiska klyftor. Och orättvisorna har drabbat oss unga allra hårdast.

Det är vi som vuxit upp med Björklunds experimentskola, otrygga anställningar och en långvarig bostadskris. Våra föräldrars bakgrund eller var vi växt upp i Sverige påverkar fortfarande våra förutsättningar att lyckas i livet.

Socialdemokraternas största utmaning i valet är att återskapa tillit och framtidstro hos dagens ungdomsgeneration. Vi vet att många unga delar socialdemokratins jämlikhetsideal, men är tveksamma till om något parti har svaren för att på riktigt nå dit.

Socialdemokraterna måste möta upp det här förändringstrycket med politiska reformer som gör skillnad i ungas vardag.

Därför vill SSU att Socialdemokraterna ger ett jämlikhetslöfte till alla unga i Sverige. Ett löfte om att vi senast inom en generation ska ha slutit jämlikhetsklyftan inom skolan, välfärden och på arbetsmarknaden.

En offensiv ambition som kräver omfattande välfärdsreformer.

Här kommer tre förslag på vägen:

  • En välfärdsgaranti

När Sverige växer, måste också välfärden växa. Behoven i vård och skola blir allt större och det behövs långsiktiga svar på hur det ska mötas.

SSU vill se 70 miljarder till välfärden nästkommande mandatperiod så att vi kan anställa fler lärare, socialsekreterare och undersköterskor i hela landet.

En stärkt välfärd ger oss jobb, sammanhållning och bättre förutsättningar för en lyckad integration.

För att säkra välfärdens långsiktiga finansiering vill vi också se en ny skattereform med höjd skatt på kapital. Det är inte rimligt att kassörskan på Willys betalar mer skatt i procent än en mångmiljardär. Det är dags att dom rika börjar bidra mer till vår gemensamma välfärd.

  • En jämlik skola i världsklass

En jämlik skola är en förutsättning för en jämlik framtid.

För att alla barn ska få samma chans att lyckas i livet måste skolsegregationen brytas. Därför vill vi reformera skolvalet genom att införa ett integrerande skolval som ser till att klassrummen speglar samhället.

Resurserna till skolan måste också fördelas efter behov, de elever som har störst utmaningar ska få mest stöd. Därför vill SSU införa en nationellt socialt viktad skolpeng.

  • Höj barn-och studiebidraget

Socialdemokraterna behöver presentera nya reformer som märks i ungas vardag här och nu.

Ett första steg vill vi ta redan i höstbudgeten. SSU kräver en höjning av barn-och studiebidraget. Det har inte höjts på 11 år trots att kostnaderna för unga har ökat.

En höjning skulle öka jämlikheten och den ekonomiska tryggheten för ungdomar.

Socialdemokraterna ska vara det självklara framtidspartiet som levererar riktiga lösningar på våra gemensamma samhällsproblem. Socialdemokraterna ska vara partiet som ger unga framtidstro och hopp om att ett jämlikt samhälle är möjligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.