Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt under sitt tal på årets politikervecka i Almedalen och Henrik Malmros, Ung Vänsters ordförande. Foto: Henrik Montgomery / TT
Debattinlägg

”Dags att låta de ensamkommande få stanna”

Publicerad
Opinion ·

”Regeringen och borgerligheten tävlar om att vara hårdast mot de som är mest utsatta för att sända en signal till världens flyktingar att här är man inte välkommen. Vi måste skapa en ny flyktingpolitik där mänskliga behov sätts i centrum”, skriver Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot.

Om debattören

Henrik Malmrot (V)
Ordförande Ung Vänster

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I julas skrev jag att allt jag önskade mig var en human flyktingpolitik, kapitalismens avskaffande och ett jämställt samhälle.

Inget av det gick i uppfyllelse.

Människor utvisas fortfarande till krig, rika människor lever fortfarande loppan på vår bekostnad och mina vänner tjänar fortfarande mindre än sina manliga kollegor.

Den goda nyheten är att det finns massor vi kan göra, så inför valet och framtiden så tänker jag, i stället för att sitta och önska, arbeta för att göra verklighet av punkterna nedan:

Sex timmars arbetsdag är det första jag skulle vilja se, det är ett konkret sätt att förbättra människors livsvillkor och vardag.

För många kvinnor som arbetar med de mest slitiga yrkena skulle det innebära mer vila och i flera fall högre lön. Det är ett bra sätt att dela på alla jobb vi har, bättre att vi alla har ett jobb istället för att några få ska arbeta ihjäl sig.

Åtta timmars arbetsdag är en hundra år gammal idé, det är dags för sex timmars arbetsdag.

I detta ”moderna” samhälle är det så att 96% av alla de som våldtas är kvinnor. Och en av tio unga tjejer har utsatts för sexualbrott.

Inför varje val så finns det otaliga tjejer som önskar att politikerna ska ta strid för deras rätt att vara trygga. Men vi kan inte sitta och vänta på att det ska ske.

Därför vill vi att alla tjejer i gymnasiet ska få kunna gå på feministisk självförsvar som handlar om att ge tjejer verktyg att försvara sig i ett tryggt och stärkande sammanhang där tjejer kan skuldbefria varandra och dela erfarenheter och tankar.

Killar ska ta ansvar över sina handlingar och för varandra, sluta våldta och kontrollera tjejer. Med självförsvaret får tjejer ett konkret sätt att ta makten över sina liv.

Sen är det fan dags att alla ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige får stanna.

Ingen väljer att fly, men vi kan välja att ge dessa människor en fristad och en framtid.

Regeringen och borgerligheten tävlar om att vara hårdast mot de som är mest utsatta för att sända en signal till världens flyktingar att här är man inte välkommen.

Vi måste skapa en ny flyktingpolitik där mänskliga behov sätts i centrum, inte bara försöka att skriva om de gamla lagarna.

I Ung Vänster kommer vi att fortsätta att kämpa för en human flyktingpolitik genom att protestera, blockera utvisningar tills den dagen de får stanna.

Listan kan bli hur lång som helst. Jag kan prata om bostäder, sjukvård, jobb och utbildning. Som det ser ut idag har du sämre möjligheter på grund av storleken på din plånbok, vilket kön du har eller vilken hudfärg du bär.

Vi vill förändra samhället från grunden och skapa en tillvaro som utgår ifrån oss och vad vi gemensamt vill och behöver. Då tjänar det lite till att önska, eftersom vi redan vet hur vi ska uppnå det; gemensam kamp för gemensamma intressen.

Det är den här strategin som legat bakom varje progressiv reform, det är den strategin som har lett till att människor fått det bättre – inte politikers goda vilja.

Därför tänker jag arbeta var dag för att förverkliga min önskelista och tillsammans med andra unga skapa en bättre värld oavsett om det är val eller inte.

_________

Se vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt i Morgonstudion 7 september 2017

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Ungdomsförbundens förväntningar

Mer i ämnet