Centerpartiets ledare Annie Lööf under sitt sommartal på Hasselbacken i Stockholm, 24-08-2017, och Centerns ungdomsförbunds ordförande, Magnus Ek. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Centerlinjen borde vara att minska statens utgifter”

Publicerad
Opinion ·

”Centerpartiets småföretagarprofil måste kompletteras med ett lägre skattetryck på jobb och företagande, en samlad industripolitik och ett program för att nya, höginnovativa svenska företag ska kunna växa och stanna i Sverige”, skriver Centerpartiets ungdomsförbunds ordförande, Magnus Ek.

Om debattören

Magnus Ek (C)
Förbundsordförande, Centerpartiets ungdomsförbund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag öppnas riksdagen. Efter tre år med en rödgrön regering kan vi konstatera att Sverige trots högkonjunkturen går åt fel håll på flera sätt.

  • Utsläppen av växthusgaser har börjat öka igen.
     
  • Staten lånar pengar, när vi borde spara.
     
  • Regeringen gör det svårare att driva företag och skapa jobb.

Det har blivit svårare att få asyl i Sverige, och är svårt att komma in på arbetsmarknaden, samtidigt som hårt arbetande människor utvisas på grund av teknikaliteter.

Vi i CUF förväntar oss att Centerpartiet i riksdagen, i Alliansen och under valåret lyfter den gröna omställningen, jobb och företagande, en lyckad integration och en mindre, men mer effektiv, stat.

Att företag bildas, växer och skapar jobb är avgörande för att unga ska få ett jobb, för integrationen och att säkerställa välfärden i framtiden.

Centerpartiet är ett småföretagarparti in i ryggmärgen, det skiljer ut oss från de rödgröna regeringspartierna.

Men vår småföretagarprofil måste kompletteras med ett lägre skattetryck på jobb och företagande, en samlad industripolitik och ett program för att nya, höginnovativa svenska företag ska kunna växa och stanna i Sverige.

Centerpartiet har redan lagt förslag på en grön miljöbonus för personbilar som är mer skarp än regeringens. Nu är det dags att gå vidare med de tunga transporterna.

Det handlar om att till skillnad från regeringen anslå medel till en fungerande järnväg och laddinfrastruktur i hela landet, utveckla förslag för ett motsvarande bonus-malus-system för lastbilar.

Man har också låst sig hårt vid att biodrivmedel ska ersätta flygbränsle och fossil diesel via ökade kvotplikter. Det är bra, men kvotplikten måste kompletteras med forskningsinsatser för produktion av biodrivmedel om vi ska kunna möta det ökade behovet.

Centerpartiet har visat hur förslag för en bättre integration kan gå hand i hand med öppenhet i migrationspolitiken. Men vi måste också se till att regeringens politik utmanas från riksdagens golv.

På kort sikt betyder det att verka för att rätten till familjeåterförening och särskilt ömmande skäl återkommer, på längre sikt ett gemensamt och humant europeiskt asylsystem, en ökad andel kvotflyktingar och lagliga vägar till asyl.

Nyckeln till en öppen flyktingpolitik och en lyckad integration är att människor snabbt kommer i arbete och in i samhället, och nyckeln till det är en närodlad, liberal politik.

Socialdemokraternas stelbenta byråkrati måste ställas mot en centerpolitik som låter folk arbeta, som via ingångsföretag och ingångsjobb får in folk på arbetsmarknaden och som låter civilsamhället ta ett större ansvar för att lotsa människor in i samhället.

Sist, men inte minst:
Satsningar på miljön, integration och företagandet kommer att kräva utrymme i statsbudgeten. Samtidigt behöver sjukvården, polisen och försvaret snabbt mer resurser.

Budgetutrymmet kan inte, i ett land med ett av världens högsta skattetryck, komma från höjda skatter. Då kväver vi de företag och entreprenörer som vi så väl behöver.

Centerlinjen borde vara att minska statens utgifter och syna vad staten egentligen behöver göra. Vi måste prioritera statens resurser till kärnuppdraget – att garantera landets säkerhet och en trygghet i hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Ungdomsförbundens förväntningar

Mer i ämnet