Foto: Richard Drew, August Linnman
Debattinlägg

”I en lång uppgående trend är alla börsexperter”

Opinion ·

”Nu faller räntorna när investerare flyr från börsen till obligationerna, vilket sänker marknadsräntorna. När börsen steg de senaste veckorna sades det vara tack vare den amerikanske presidentens skattereformer, men nu säger istället Trumpadministationen att det är Obamas fel att börsen faller. Fast allt det där är bara brus och våra desperata försök att förklara en i praktiken kaotisk värld.”, skriver Lars Wilderäng.

Om debattören

Lars Wilderäng
Författare och bloggare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

På börsernas marknadsplatser världen runt faller aktiekurserna just nu. Det är en bra påminnelse om att inget växer till himlen, utan att marknaderna tvärt om rör sig i cykler.

För åtminstone svensk del talar det mesta för att den positiva cykeln nu är över, även om de svenska marknaderna just nu bara följer husse i USA.

I en lång uppgående trend är alla börsexperter.

I själva verket skulle även en pilkastande apa tjäna pengar när börsen stiger under positiva trender.

Dessvärre misstar många trenden för egen personlig skicklighet och lämplighet. Det är dock först när trenden vänder som man som investerare faktiskt visar vem man är.

Just nu rasar börserna världen över. Det går alltid att killgissa anledningen till detta, och det finns säkert lika många förklaringar som det finns så kallade analytiker.

Först talades det om att stigande inflationsförväntningar i USA drev upp marknadsräntorna, vilket höjer avkastningskraven på börserna, vilket får dessa att falla.

Fast nu faller räntorna när investerare flyr från börsen till obligationerna, vilket sänker marknadsräntorna. När börsen steg de senaste veckorna sades det vara tack vare den amerikanske presidentens skattereformer, men nu säger istället Trumpadministationen att det är Obamas fel att börsen faller.

Fast allt det där är bara brus och våra desperata försök att förklara en i praktiken kaotisk värld.

Det finns däremot några säkra konstanter. En av dem är konjunkturcykeln.

Högkonjunktur och stark tillväxt leder till obalanser i ekonomin, utbudsbrist och tillhörande eventuellt stigande priser på arbete, varor och tjänster, stigande räntor och till slut orkar inte konjunkturen längre.

Istället får vi lågkonjunktur och företag försöker bibehålla sin lönsamhet och avkastningskrav genom neddragningar istället för investeringar.Och det är dags nu för svensk del.

Den svenska konjunkturcykeln brukar ta runt 7-8 år mellan topparna. Vi är just nu i en sådan topp enligt Konjunkturinstitutets barometerindikator och toppen ser ut att ha börjat falla.

Sist vi var här var 2010 och nuvarande positiva konjunktur har hållit i sig länge, drivet av den svenska nollräntepolitiken.

Kanske är det exakt i detta nu det vänder ner på allvar, men börsen ligger normalt lite före verkligheten.

Den här vändan ner går vi in i dåliga tider samtidigt som vi har både valår och de största privata skulderna kanske någonsin i Sverige.

Skulder som var tänkta att betalas av via den eviga naiva drömmen om den eviga superkonjunkturen.

Det är alltid som ljusast på toppen. Konjunktur och ekonomi är alltid som bäst innan uppgången tar slut. Inget växer till himlen.

Det nuvarande börsraset är en bra påminnelse om det.

Sedan kommer börsen vända upp igen. Om inte annat så är det väl runt 7-8 år tills nästa konjunkturtopp och innan dess kommer så kallade upprekyler eftersom även döda katter studsar, som talesättet går på börserna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.