Foto: Nesvold, Jon Olav
Debattinlägg

”När skall vi börja tala om shopping som ett missbruk?”

”Att det numera går att handla via både internet och mobiltelefonen är ett problem för många. I dessa digitala tider med tvångsmässiga köpbeteenden behöver nu landstingen kliva in och ta sitt ansvar för denna alltmer utbredda problematik”, skriver Patrik Wincent från Lyxfällan.

Om debattören

Patrik Wincent
Patrik Wincent, terapeut och programledare för lyxfällan.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Förr i tiden handlade man när man behövde något.

Numera är själva shoppingen ett nöje – vi handlar inte en ny tröja bara för att den gamla har blivit utsliten, utan för att den är snygg och för att det är kul att shoppa.

Men för många har det blivit obalans i shoppandet.

När pengarna rasslar iväg så att man inte har råd med räkningarna, när man vaknar med ångest efter att ha köpt den där svindyra klänningen – ja, då är det inte lika roligt längre.

Antalet människor som är köpberoende i Sverige är okänt, men det är många.

Mönstret är detsamma som vid andra typer av missbruk: längtan efter att få den där kicken, lyckan och ruset när man får den och så ofta ångesten eller tomheten som kommer efteråt.

Konsumtionen har blivit en naturlig del av våra liv och en viktig del i Sveriges ekonomiska välstånd.

Att vi handlar anses positivt för samhället, men köpberoende är att jämföra med andra missbruk. Spelberoende, alkoholmissbruk och sexmissbruk, till exempel.

Konsumtion gynnas och vi blir uppmanade att handla för att gynna ekonomin. Vart vi än vänder oss så finns det reklam och uppmaningar till shopping.

Vi kan lugnt konstatera att konsumtionen i samhället har ökat stadigt sedan 1990-talet.

Att det numera går att handla via både internet och mobiltelefonen är ett problem för många. Den som är shoppingberoende ökar ständigt sina utgifter vilket kan leda till personlig konkurs eller ett liv med skulder.

Nu är det dessutom lättare än någonsin att få lån och kredit antingen via kreditkortet eller genom att ta exempelvis sms-lån.

Det gör att man kan fastna på riktigt då man handlar för pengar man inte har. Snabblånen mellan 2007 till 2014 visar på en ökning med 123 procent.

Omsättningen för sms-lån var över en miljard kronor 2015.

Enligt forskaren och doktor Ruth Engs, från Indiana Universitetet, kommer vissa att utveckla ett beroende kring shopping på grund av hur lustfyllt det känns i kroppen på grund av endorfiner och dopaminet som frigörs från hjärnan.

Dessa känslor kan vara beroendeframkallande. Vi köper inte bara saker vi måste ha, vi köper saker för att vi inte kan låta bli ...

Och många lånar pengar till konsumtion. Snabba och dyra lån, för att vi bara måste ha en grej till….

Sen kommer baksmällan!

I dessa digitala tider med tvångsmässiga köpbeteenden behöver nu landstingen kliva in och ta sitt ansvar för denna alltmer utbredda problematik.

Fotnot: Torsdagen den 1 mars sänder Opinion Live direkt från varuhuset i Ullared. Ett av kvällens ämnen är konsumtion. Svenskarna shoppar mer än någonsin, men hur påverkas miljön?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.