Den finansiella krisen 2007–2008, som tog sin början på USA:s lånemarknad, drabbade större delen av världen från och med mitten av 2008, framför allt till följd av en övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA. Foto: Reed Saxon
Debattinlägg

”Undvik förnekelse – så kan bostadsägare lära av USA-krisen”

”Den 1 mars börjar det nya amorteringskravet att gälla och många experter tror att det kan få bostadspriserna att sjunka framöver.
Hur väl förberedda är svenska bostadsägare på den situation som kan uppstå i kölvattnet av en sådan utveckling?”, skriver Dylan Jones.

Om debattören

Dylan Jones
Ansvarig för FICO i Norden och Baltikum

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den 1 mars börjar det nya amorteringskravet att gälla och många experter tror att det kan få bostadspriserna att sjunka framöver.

Hur väl förberedda är svenska bostadsägare på den situation som kan uppstå i kölvattnet av en sådan utveckling?

I samband med den finansiella krisen i USA förlorade nära 10 miljoner amerikanska familjer sina hem. FICO, som är ledande inom konsumentkreditvärderingar i USA, såg på nära håll de tuffa konsekvenserna som utvecklingen fick på både familjer och hushåll.

Utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden är långt ifrån lika alarmerande som den var i USA för 10 år sedan och bostadsmarknaden fungerar på ett annat sätt här, men vi hör också här, speciellt i Stockholmsområdet om spekulation på bostadsmarknaden, till exempel i nyproducerade bostäder.

För alla de svenskar som äger en bostad finns vissa lärdomar att dra från den amerikanska krisen, i takt med att prisutvecklingen här skapar oro och stress.

Undvik förnekelse.

I takt med att priser på bostäder sjunker kan oron hos vissa bostadsägare leda till att man försöker förneka situationen och kanske exempelvis inte öppnar brev från banken.

Om du känner oro kring utvecklingen är ofta det bästa att ta en konstruktiv dialog med din långivare. På det sättet kan de hjälpa dig att avfärda vissa katastrofscenarios som flyger runt i ditt huvud.

Ha perspektiv.

Om du inte måste inte sälja din bostad när priserna faller kan det bästa vara att hålla sig lugn och rida ut ”stormen”. Även om bostadspriserna går ner kan de också i det längre perspektivet gå upp igen.

Var proaktiv.

För vissa kan det vara så att fallande bostadspriser sammanfaller med ett behov att flytta. Det kan också vara så att det sammanfaller med andra förändringar i ditt liv, såsom arbetslöshet eller sjukdom.

I dessa fall kan det vara värdefullt att proaktivt kontakta din långivare och gå igenom alternativen. Genom att vara proaktiv kan du få tillräckligt med tid för att hitta en lösning som passar alla iblandade och göra att du slipper paniksälja.

Ta hjälp.

I Sverige finns det bra resurser som kan hjälpa dig att göra budgetar och ge dig råd kring hur du kan förbättra din finansiella situation. Små förändringar i din privatekonomi kan ofta leda till större positiva effekter och med ett utomstående perspektiv kan du lättare se möjligheterna.

Och slutligen, ett råd till långivare.

Undvik att göra det onödigt personligt. Många skäms över finansiella problem och kan uppleva det som förödmjukande att behöva prata direkt med sin långivare när de känner sig pressade.

Därför kan det vara värdefullt om långivare kan erbjuda mer anonyma alternativ, exempelvis internetportaler, där låntagare och långivare kan kommunicera kring betalningsmöjligheter och få både bättre respons och mer konstruktiva resultat för alla inblandade.

FICO

FICO är ett företag som utvecklar analyslösningar åt organisationer gällande kreditbedömning av konsumenter på den amerikanska marknaden.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.