Vänster: Kajsa Dovstad. Höger: Emma Knyckare på Bananpiren där helgens Statement Festival arrangeras. Foto: Adam Ihse/TT
Debattinlägg

”Mansfri festival röjer inte bort sexuella trakasserier”

”I dagarna ägnar hundratusentals människor sin fritid åt att stå i valstugor, lappa brevlådor och knacka dörr. Där finns människor som vill, och kan, förändra. För en ytlig ungdomsgeneration är det dock lättare att göra ett “Statement”. Dansa, dricka och digga musik en helg för att visa att man står upp för jämställdheten. Med “Statement” putsar festivalbesökaren sitt feministiska varumärke. Någon verklig skillnad gör hon dock knappast”, skriver Kajsa Dovstad.

Om debattören

Kajsa Dovstad
liberal skribent och läkare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Män måste portas för att kvinnor ska få vara ifred. Så resonerar komikern och radioprofilen Emma Knyckare, upphovskvinna till världens första mansfria festival som går av stapeln i Göteborg i helgen.

Festivalen “Statement” samlar tusentals kvinnor till en fest utan manlig närvaro.

På måndag kommer dock alla vakna upp till en värld precis lika ojämställd som innan. Om inte värre. “Statement” riskerar att misstänkliggöra män och skapa klyftor mellan könen. 

Idé till en mansfri festival fick Knyckare efter förra sommarens rubriker om sexuella övergrepp på festivaler.

“Jag tyckte att det var sjukt att fokusen i media låg på invandring eller alkohol och inte på att det är cis-män som står för 97 procent av allt sexuellt våld”, säger Knyckare på “Statement”s hemsida.

Vilken media Knyckare tar del av är oklart för den som minns hur vänsterfeminister tog tillfället i akt att offentligt skuldbelägga alla män. 

Nog har Knyckare en poäng i att män står för merparten av det sexuella våldet.

Men det finns också ett klart samband mellan sexuella övergrepp och alkohol, liksom faktumet att invandrare från vissa länder är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken.

Den som skulle komma på tanken att anordna en festival där invandrare inte är välkomna skulle mötas av massiva protester. Med rätta, eftersom ett humant samhälle inte kollektivt skuldbelägger människor.

Principen att inte dra alla över en kam måste gälla alltid. Den som tycker tvärtom är svaret skyldig varför bara vissa egenskaper motiverar exkludering.

Vänsterfeministernas tal om att alla män är skyldiga liknar snarare rasisternas retorik om att alla invandrare är våldtäktsmän.

Intersektionella maktanalyser förändrar inte detta faktum. I fallet invandrade män och festivalbesökande kvinnor torde dessutom de sistnämnda vara svagare också med vänsterfeministers maktanalys. 

Idén till “Statement” är visserligen god. Vi kvinnor ska kunna gå på festival utan att riskera sexuella trakasserier.

En ovälkommen hand innanför tröjan, ett skrev som trycks mot rumpan eller ett nej som inte respekteras – inte minst #metoo-rörelsen visade att vi är många som har tråkiga erfarenheter av män.

Lösningen stavas dock inte mansfri festival.

Utanför “Statement”s gallergrindar flyter allt nämligen på som vanligt. Sexualbrotten ökar drastiskt. Andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott har fyrdubblats de senaste åren enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsmätning.

Fler än en av tre kvinnor känner sig otrygga när de går ut om kvällarna. Tio procent av alla kvinnor känner sig så pass otrygga att de väljer att stanna hemma.

Den här otryggheten går inte att festa bort.

Vägen till ett tryggt samhälle för kvinnor är lång och består av påverkansarbete av lite mindre glamourös karaktär än festivalfixande.

I dagarna ägnar hundratusentals människor sin fritid åt att stå i valstugor, lappa brevlådor och knacka dörr. Där finns människor som vill, och kan, förändra.

För en ytlig ungdomsgeneration är det dock lättare att göra ett “Statement”. Dansa, dricka och digga musik en helg för att visa att man står upp för jämställdheten.

Med “Statement” putsar festivalbesökaren sitt feministiska varumärke. Någon verklig skillnad gör hon dock knappast.


Fotnot:
Se Opinion live från den 30 augusti – Behövs festivalen som utestänger män? Debatt med Hanna Lindholm och Emilie Roslund.

 

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.