Hamas-ledaren Ismail Haniyeh talar till IHH-anhängare vid skeppet Mavi Marmara i januari 2012. Foto: AP
Debattinlägg

”Ship to Gaza samarbetar med antisemiter”

Publicerad

MELLANÖSTERN · ”Många som ifrågasätter Israels existens döljer sig ofta bakom antiisraeliska judars uttalanden för att värja sig mot anklagelser om antisemitism”, skriver Lisa Abramowicz.

Om debattören

Lisa Abramowicz
Generalsekreterare Svensk Israel-Information

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Ship to Gaza ska sjösätta en ny konjov i syfte att bryta Israels sjöblockad av Gaza, trots att den har förklarats laglig av FN på grund av de vapen som förts in via havet till Gaza.

Ledande judiska företrädare för Ship to Gaza, som Dror Feiler och Henry Ascher, ska delta tillsammans med den turkiska islamistiska organisationen IHH.

IHH har nära band till premiärministern, snart presidenten Erdogan och hans parti AKP.  Liksom Erdogan gör sig IHH ofta skyldiga till antisemitiska utfall. När IHHs skepp Mavi Marmara, skulle lämna hamn i maj 2010 sjöng IHH och deras 600 aktivister sånger med starkt antijudiskt innehåll. 

Nyligen hotade IHH turkiska judar som en kollektiv bestraffning av vad de uppfattar Israel gör.

Sådant hindrar inte Feiler och Ascher att delta i konvojer tillsammans med IHH. Sin judiska bakgrund är något de betonar, samtidigt som de påstår att de håller rent mot antisemitismen i Ship to Gaza. Det stämmer inte.

Många som ifrågasätter Israels existens eller använder sig av dubbla måttstockar mot landet, döljer sig ofta bakom antiisraeliska judars uttalanden för att värja sig mot anklagelser om antisemitism.

Aschers och Feilers åsikter delas av mycket få svenska judar.

Kritik mot Israels politik är inte antisemitism. Att begära mer av just Israel än ett annat land i en liknande situation, kan vara det.

Även rapporteringen av Gazakriget utgör grogrund för ett växande judehat i Sverige.

Många sätter likhetstecken mellan judar och Israel. Gazakriget har varit huvudinslag i media i sommar.

Rapporteringen har målats i svart/vitt under devisen ”Israel är förövaren och skyldig till dödsoffren på Gaza”. 

Nu framkommer fakta som det hittills har tigits om i de flesta reportage. En anledning till de många dödsoffren var att Hamas byggde tunnlar för att attackera israeler istället för att bygga skyddsrum till sitt folk. Hamas använde sig av mänskliga sköldar och anser dem effektiva.

Hamas beordrade sina myndigheter och utländska reportrar att kalla alla dödsoffer för civila.

Hot förekom mot de medier och reportrar som försökte rapportera professionellt.  Vapendepåer och avfyrningsramper placerades i skolor, sjukhus och FN-byggnader. En stor del av de raketer som riktats mot Israel har hamnat i Gaza. Hur många offer har det förorsakat?

2005 lämnade Israel Gaza. Ockupationen avslutades. Detta sågs som en seger av Hamas som började attackera södra Israel och de gränsövergångar som används för personer och varor.

Situationen förvärrades ytterligare efter Hamas kupp mot PLO 2007. Blockaden infördes för att förhindra införsel av vapen. Den har aldrig varit total. Förnödenheter har införts även under brinnande krig. 

Nu ökar judehatet lavinartat och få judar vågar bära judiska symboler av rädsla för attacker.

I SVT Aktuellt nyligen frågade programledaren SKMAs (Svenska Kommittén mot antisemitism) ordförande Willy Silberstein, apropå detta ”om det är så märkligt med tanke på hur Israel agerar”.

Kanske ställdes frågan för att provocera fram ett starkt svar? 

Jag undrar om hon skulle ha ställt en sådan fråga till en svensk medborgare med till exempel rysk, kinesisk eller turkisk bakgrund om något som Ryssland, Kina eller Turkiet gör?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Israel/Palestina-konflikten

Mer i ämnet