Debattinlägg

”Välkommen till Miljöpartiet, finansminister Borg”

Ekonomi ·

”För Anders Borg är jobben, jobben och jobben de tre viktigaste frågorna i valet. Eftersom Riksdagens utredningstjänst nu tydligt har visat att det blir fler jobb med Miljöpartiets politik så borde finansministern rimligtvis rösta grönt”, skriver Per Bolund.

Om debattören

Per Bolund
Ekonomiskpolitisk talesperson (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Det saknas inte jobb att göra i Sverige. Det behövs fler händer i skolan och vården, mer ren energi, bättre och snabbare tåg och fler moderna bostäder. Många fler måste få chansen att gå från arbetslöshetens tomhet till arbetets stolthet.

Om fyra veckor är det val. En av valets viktigaste frågor är jobben.

Som Fredrik Reinfeldt (M) sa igår: ”Det är bara genom att jobben blir fler som vi kan satsa mer på skolan, äldreomsorgen och allt annat som är vårt gemensamma”, och som alla moderater ständigt upprepar: ”jobben, jobben, jobben är valets viktigaste frågor”.

Om detta ska vi debattera i SVT ikväll, om Sveriges ekonomi, skatterna och jobben. Finansminister Anders Borg (M) kommer påstå att Miljöpartiet är ett hot mot jobben, och jag kommer hävda det motsatta.

Frågan blir då vem som har rätt. Riksdagens utredningstjänst har tittat på frågan. Riksdagens utredningstjänst genomförde analysen genom att låna en modell (KIMOD) från Konjunkturinstitutet. Jämförelsen mellan Miljöpartiets vårbudget och Alliansens vårbudget gjordes rakt av, utan en politisk frågeställning och utan några ”om och men”.

Analysen visar att sysselsättningen blir högre med Miljöpartiets politik jämfört med Alliansens politik.

Det första året blir sysselsättningen 17 000 fler, andra året 19 000 fler, tredje året 15 000 fler och fjärde året 10 000 fler. Även Sveriges ekonomiska utveckling blir starkare med Miljöpartiets politik jämfört med Alliansens.

Fler jobb och en bättre arbetsmiljö är viktigt, alla behövs för att skapa en ny morgondag.

Miljöpartiets politik skapar fler jobb tack vare större investeringar i skolan, bostäder och järnvägen. Poängen med dessa framtidsinvesteringar är att göra Sverige starkare här och nu, och samtidigt skapa en långsiktigt hållbar ekonomi.

För det är genom att jobben blir fler som vi kan bygga en bättre skola och äldreomsorgen, ett miljövänligt samhälle, fler och modernare bostäder och allt annat som är vårt gemensamma.

Jag och Anders Borg är politiker. Vi försöker lösa samma utmaningar men vi har olika utgångspunkter och prioriteringar. Riksdagens utredningstjänst är experter, utan politiska prioriteringar.

Konjunkturinstitutet är den expertmyndighet vars modeller används som underlag för den ekonomiska politiken i Sverige.

För finansminister Anders Borg är jobben, jobben och jobben de tre viktigaste frågorna i valet. Eftersom jämförelsen mot Alliansens budget tydligt visar att det blir fler jobb med Miljöpartiets politik så borde Borg rimligtvis rösta grönt. Välkommen till Miljöpartiet!

Idag är det exakt fyra veckor kvar till valdagen. Hittills visar opinionsmätningarna att Miljöpartiet växer medan Moderaterna och Alliansen krymper.

Mitt tips till Moderaterna är detta: Ta till er jämförelsen mot vår budget, diskutera den, och kom tillbaka med en vässad jobbpolitik som visar vad ni vill göra de närmaste åren. Låt sedan väljarna höra detta istället för er felaktiga retorik om Miljöpartiets jobbpolitik.

Det kan ju i ärlighetens namn inte vara så kul att få stryk av Miljöpartiet i jobbfrågan.

Fakta

Den här artikeln har korrigerats i efterhand, efter att Miljöpartiet kontaktades av Konjunkturinstitutet. Ändringarna gäller vem som utförde analysen. Det var Riksdagens utredningstjänst som genomförde analysen genom att låna en modell (KIMOD) från Konjunkturinstitutet./Redaktionen

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.