Foto: Jessica Gow
Debattinlägg

”5 AM Academy – en människofientlig mentalitet”

Stress ·

”Sex av tio svenskar sover för lite, och var tionde måste ta sömntabletter. Det sista alla dessa utvakade personer behöver är att gå upp ännu tidigare bara för att 'väldigt många kända' personer gör så”, skriver Lisa Magnusson.

Om debattören

Lisa Magnusson
Journalist

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Vi har i dag mer fritid än någonsin förr i modern historia, och samtidigt stressar vi mer.

Det är oerhört motsägelsefullt, i synnerhet i de fall som handlar om att frivilligt ta på sig mycket mer än man egentligen behöver, ha en kalender smockad med jobb och aktiviteter, alltid vara jättejäktad, jaga minuter.

Inställningen att tillvaron måste vara fulltecknad verkar mest av allt vara en säker väg till nervsammanbrott, som i SVT:s serie Tidsjakten där en expert försöker ge råd åt människor med ångest i ögonen och lunginflammationer som aldrig går över eftersom de inte hinner vila.

Men även om också den självpåtagna sortens stress utåt sett alltid beskrivs som negativ så är det som om folk ändå inte vill ge upp den, som att de fortsätter att klamra sig fast vid den.

Kanske för att detta att ständigt vara upptagen får dem att känna sig viktiga och värdefulla? För att inte hinna är någonstans högstatus. Det är som att det inte finns något finare än att göra hela livet till ett enda projekt där man själv mest bara är ett hinder i vägen för perfektionen.

Det allra senaste exemplet på den här människofientliga mentaliteten är nystartade The 5 AM Academy. Grundaren och tidscoachen Dorotea Pettersson menar att lösningen på livspusslandet är att helt enkelt börja gå upp klockan fem varje morgon, så att man får mer tid. För endast 799 kronor i månaden blir man en vip – very important person – på hennes sajt.

Då ingår en halvtimmes personlig rådgivning och en fråga till någon av coacherna i 5 AM-stallet. Under helgens bokmässa lanserar hon dessutom en bok om hur man lär sig att gå upp klockan fem, och om hur mycket man vinner på detta: ”5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil…”

I TV4 Nyhetsmorgon fick Dorotea Pettersson häromdagen frågan om vad hon egentligen har för belägg för att det är en bra idé att stjäla av sin nattsömn för att få mer tid.

”Jag tittar ju på människorna som gör det här ute i världen. Och det finns ju väldigt många kända, framgångsrika personer som använder sig av det här med att gå upp fem”, svarade hon svävande.

Som exempel sade hon sedan Margaret Thatcher. (Jag minns för övrigt att jag läste i en biografi att Margaret Thatcher hade för vana att hälla upp dagens första gin och tonic redan klockan tio på morgonen, vilket man ju kan förstå i ljuset av informationen om att hon alltså alltid tvingade sig upp vid fem.)

Sex av tio svenskar sover för lite, och var tionde måste ta sömntabletter, visade en Sifo-undersökning för ett tag sedan.

Jag skulle tro att det sista alla dessa utvakade personer behöver är att gå upp ännu tidigare bara för att ”väldigt många kända” personer gör så.

De som faktiskt har möjlighet att påverka sin situation borde snarare lära sig att strukturera tillvaron bättre, se till att de får tid över för det djupt välgörande företag som är att skrota runt och inte göra ett enda dugg.

Och framför allt skulle nog både de stressade och deras omgivning må bättre om de kunde lägga band på impulserna att hävda sig själva genom att berätta för alla om hur oerhört mycket de har att göra.

Såhär års, när det bara blir mörkare och kallare, skulle jag faktiskt vilja lansera ett annat, helt nytt koncept som jag har kommit på själv. Det baserar sig på de franska bönder som ända in på 1900-talet hade för vana att mer eller mindre gå i ide under vinterhalvåret.

De lämnade i princip bara sängen för att  knapra lite på vad för mat de nu hade i förråden, resten av tiden sov de.

Ide Academy kallar jag denna livsstil. Girera över 799 kronor så berättar jag mer.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.