Foto: Privat
Debattinlägg

”Människosynen skiljer oss åt, Paula Bieler”

Uppdaterad
Publicerad
VALET 2014 ·

”Att begära att riksdagspartier ska samarbeta med SD innebär i realiteten en dödsdom för flyktingar som idag flyr Irak. Dessa flyktingar hade lika gärna kunnat vara min egen mor”, skriver Robert Hannah.

Sverigedemokraten Paula Bieler hävdar i en debattartikel på SVT Opinion att det är ”arrogant och respektlöst mot väljarna” att riksdagspartierna inte samarbetar med Sverigedemokraterna ”på bas av skilda åsikter i en eller ett par frågor”.

Bieler behöver en grundkurs i politisk ideologi. Det är inte ett par frågor som skiljer oss från Sverigedemokraterna. Det är synen på människan.

Jag är stolt riksdagsledamot för ett liberalt parti med rötterna i rösträttsrörelsen och som verkar för ett öppet och tolerant samhälle. Bieler är stolt riksdagsledamot för ett främlingsfientligt parti med rötterna i nynazismen.

Min egen mor kom till Sverige som krigsflykting från Irak 1984. Tack vare den svenska öppenheten har hon kämpat och slitit i 30 år på fabrik, som förskolefröken och som personlig assistent för att hennes barn ska kunna lyckas i Sverige.

I Sverige kan ett barn till en krigsflykting bli riksdagsledamot. Den svenska öppenheten och möjligheten till klassresa är något som vi ska vara stolta över och försvara till varje pris.

Att begära att riksdagspartier ska samarbeta med SD innebär i realiteten en dödsdom för de flyktingar som idag flyr Irak för att undkomma Islamiska Staten. Dessa flyktingar hade lika gärna kunnat vara min egen mor.

Sverigedemokraterna är idag på egen hand en maktfaktor i svensk politik. Trots detta klär sig Bieler och hennes partikamrater ständigt i en offerkofta. De livnär sig på en offerroll som bara är ett spel för gallerierna. Man är en lika stor del av etablissemanget som alla andra riksdagspartier.

SD hade vid talmansvalet i veckan en chans att visa att man är ett moget parti som kan ta ansvar. Hade man i god tid presenterat Björn Söder som sin kandidat hade de andra partierna i riksdagen kunnat ta en debatt om hans lämplighet.

Istället använder SD sig av oseriös taktik och presenterar sin kandidat från podiet – utan möjlighet för de andra partierna att fatta ett välgrundat beslut.

På grund av Sverigedemokraternas oseriösa agerande kommer jag för alltid bittert ångra mitt första beslut som riksdagsledamot. Jag rev under talmansvalet röstsedeln med Björn Söders namn. Men jag borde ha gjort mer.

Att släppa fram Björn Söder som andre vice talman var ett svek mot de väljare som kryssade in mig i riksdagen.

I fyra års tid kommer jag tvingas rätta mig efter ordningsregler från en person som personifierar allt som är fel med Sverige.

Det är rentav oanständigt av Bieler att å ena sidan begära att man ska samarbeta med Sverigedemokraterna och å andra sidan utse en talman som likställer homosexualitet med tidelag, stödjer dödsstraff, poserar med en SS-soldat och demoniserar svenskar med utländsk bakgrund.

Bieler menar att vi som inte är sverigedemokrater ska lyssna på hela svenska folket – inklusive SD:s väljare. Hon har absolut rätt. Men att lyssna till SD:s väljare är inte samma sak som att samarbeta med Sverigedemokraterna.

De fyra kommande åren kommer jag kämpa för att övertyga SD:s väljare att Sverige även i fortsättningen ska vara ett öppet och tolerant samhälle.

Inte ett främlingsfientligt sådant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Eftervalsdebatten

Mer i ämnet