Foto: Adam Ihse
Debattinlägg

”Alliansen borde bilda skuggregering”

Uppdaterad
Publicerad
NY REGERING ·

”Idag bildades Sveriges svagaste regering i modern tid. Löfvens budget kan falla redan i december. Därför är det viktigt att allianspartierna förbereder sig och är redo att ta över regeringsmakten”, skriver Dick Erixon.

Om debattören

Dick Erixon
Chefredaktör Samtiden

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag bildades Sveriges svagaste regering i modern tid efter ett riksdagsval. Dessutom visar det sig att väljarna köpt grisen i säcken, eftersom de rödgröna inte hade ett samlat regeringsalternativ.

Är det verkligen demokrati när socialdemokratiska väljare som trodde att de röstade för höjd krogmoms nu plötsligt får veta att den borgerliga politiken ligger fast?

Och kan miljöpartiets väljare vara annat än svikna när de inte får några beslut om kärnkraftsavveckling, utan en energipolitik som liknar den Centerpartiet förhandlade fram i den borgerliga regeringen?

För mig är detta köpslående kring politiken i slutna rum ovärdigt en demokrati. Det är väljarna som ska avgöra den politiska inriktningen för landet. Den makten ska inte flyttas över till några få politiker som godtyckligt kohandlar som de vill.

Just därför förespråkar jag en stark och tydlig blockpolitik. Genom att ha två uttalade regeringsalternativ, som före val presenterar sin gemensamma politik, blir det upp till väljarna att avgöra vilket vägval som landet ska slå in på.

Självklart ska vi fortsätta rösta på partier, och de partier som stärks får större inflytande. Med blockpolitik kan man säga att väljarna får två röster: en på statsminister och en på parti. Och vi slipper detta förnedrande köpslående efter valet där väljarna visade sig rösta fram något man inte alls avsåg.

För mig är det viktigaste just nu att alliansen fortsätter hålla ihop. Allianspartierna har 141 mandat i riksdagen, medan Löfvens regering bara har 138 mandat.

Vem vet, den här regeringen kanske inte kommer att sitta mer än två månader. Löfvens budget kan falla redan i december, och då måste han rimligen avgå. Därför är det viktigt att allianspartierna förbereder sig och är redo att ta över regeringsmakten.

När som helst. För att hålla ihop och tydliggöra att man är ett regeringsdugligt alternativ borde man lära av Storbritannien, parlamentarismens vagga. Där har det alltid varit lika självklart att det finns en skuggregering som att det finns en regering.

Oppositionen ska alltid vara redo att ta över. Det är så demokrati och pluralism garanteras.

Vi brukar tala om det demokratiska underskottet i EU, vilket i hög grad beror på just att det inte finns en opposition som kan ta vid om väljarna vill sparka ut makthavarna i Bryssel. Sverige får inte gå i EU:s riktning och försvaga oppositionens beredskap att välta sittande regering över ända.

Självklart ska beredskap finnas att kompromissa för Sveriges bästa. Men då ska det ske genom att alla fyra allianspartier gemensamt förhandlar med Löfven.

Författaren Alexandre Dumas mantra “En för alla, alla för en” borde vara alliansens rättesnöre också i opposition. Det är bästa vägen för att rädda så mycket som möjligt av det ur europeiskt perspektiv mycket framgångsrika politika arv man lämnar efter åtta år.

Det är också bästa metoden att snabbt kunna komma tillbaka till makten. Och låta Löfvens rödgröna regering bli en kort parentes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Eftervalsdebatten

Mer i ämnet