Foto: Jonas Ekströmer / TT
Debattinlägg

”Nu får vi en välfärd som går att lita på”

Uppdaterad
Publicerad
Vinster i vården ·

”Vi kommer även fortsatt att ha aktörer att välja på, välfärden kommer att utvecklas. Men vård, skola och äldreomsorg ska finnas till för medborgarnas skull, inte för bolag att göra vinst på”, skriver Ulla Andersson.

Under de senaste åren har privatiseringspolitiken varit massiv. De som bor på äldreboendet och patienterna på vårdcentralen har allt mer kommit att ses som affärsmöjligheter för vårdbolag att tjäna pengar på.

En allt större del av skolan har kommit att styras av företag på jakt efter vinst. Nu är det dags att vända detta.

Vänsterpartiet och regeringen har presenterat en överenskommelse om vinster i välfärden. Den innebär att skattemedel ska gå till de verksamheter de var avsedda för. Istället för att berika riskkapitalbolag och andra aktieägare ska överskott som huvudregel återinvesteras.

Att företag idag pressar vinster ur verksamheten har fått många konsekvenser. Till exempel vet vi att det är 10 procent färre personal i privat äldreomsorg och vi vet att de anställda har mer tillfälliga och osäkra anställningar, något som får konsekvenser för de äldre.

I skolan har vi fått fenomen som betygsinflation och plötsliga skolkonkurser. Välfärden som helhet påverkas. Vården splittras upp och jakten på vinst driver på när marknadskonkurrens ersätter samarbete.

Men Göran Hägglund rycker på SVT Opinion ut till vinsternas försvar. Han menar att vinster inte alls är något slöseri och att de ”kan beskattas och bidrar till den offentliga ekonomin”.

Även om vi för ett ögonblick skulle bortse från att många av de största bolagen för ut sina vinster till skatteparadis, så är det ett märkligt argument.

För även om en viss del av vinsterna går tillbaka i form av skatt så är vinstuttagen inte något som bidrar till den offentliga ekonomin. Pengarna tas ju från välfärden – just det som vi har den offentliga ekonomin till.

Som ytterligare försvar skriver Hägglund att vinster kan återinvesteras i verksamheten. Så är det förstås och det är precis det vi vill ska ske. Det frågan gäller är inte om överskott ska få uppstå, utan om ägarna ska få plocka ut dem och stoppa i sina egna fickor.

Hägglund frågar också varför inte personlig assistans och tandvård omfattas av samma krav. Svaret är att olika områden fungerar på olika sätt och reglerna på varje område ska anpassas efter vad som passar just där.

Situationen på dessa områden ser annorlunda ut. När det gäller tandvård anser Vänsterpartiet att det viktigaste är att se till att alla får råd med bra tandvård. När det gäller den personliga assistansen har vi prioriterat att alla i behov av assistans verkligen får den hjälp de behöver, något som inte är fallet idag.

Vår överenskommelse innebär en rad viktiga förbättringar av välfärden. Bland annat ska skatteplanering begränsas och vid offentlig upphandling av tjänster ska det vara möjligt att ställa krav på kollektivavtal eller löner och villkor på minst samma nivå.

Offentlighetsprincip och meddelarskydd ska gälla även i den privat utförda välfärden och universitets- och regionsjukhus ska inte kunna privatiseras. Tvångs-LOV ska upphävas.

Att överskott som huvudregel ska återinvesteras är det som rör vinstintressets själva kärna. Det är också därför det är så viktigt.

Vi kommer även fortsatt att ha många aktörer att välja på, välfärden kommer att utvecklas. Men vård, skola och äldreomsorg ska finnas till för medborgarnas skull, inte för något bolag att göra vinst på. Så får vi en välfärd att lita på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Eftervalsdebatten

Mer i ämnet