Debattinlägg

”Svårt att ta Magdalena Andersson på allvar”

Publicerad

EKONOMI · ”Den nya regeringen kommer inte till tomma lador utan snarare till ett, i särskilt i jämförelse med andra länder, dukat bord”, skriver Erik Ullenhag.

Om debattören

Erik Ullenhag
Ekonomisk talesperson, (FP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I förra veckan höll finansminister Magdalena Andersson en presskonferens där hon hävdade att ladorna var tomma och försökte beskriva den svenska ekonomin som misskött. Detta står i skarp kontrast till vad ekonomer och hela vår omvärld anser.

Den svenska ekonomin och Alliansregeringens ekonomiska politik har under flera år hållits fram som ett föredöme i Europa.

Vid samma presskonferens meddelade finansministern att den nya regeringen är på väg att överge det överskottsmål som är en av förklaringarna till den välskötta svenska ekonomin och de starka offentliga finanserna.

Följden av presskonferensen var bland annat att Finanspolitiska rådet gick ut med ett pressmeddelande som riktar mycket hård kritik mot Magdalena Anderssons beskrivning av verkligheten.

Rådet konstaterar att det ”inte är tomt i ladorna” utan att ”de offentliga finanserna är i gott skick”. Rådet riktar också skarp kritik mot att regeringen verkar vilja upphäva överskottsmålet, och det dessutom utan någon saklig motivering eller diskussion i frågan.

Kritiken slog Andersson ifrån sig i Dagens Nyheter med att ”behovet av ett finanspolitiskt råd är mindre med en socialdemokratisk politik”.

Finanspolitiska rådet har regeringens uppdrag att granska om finanspolitiken möter sina grundläggande mål. Det faktum att rådet går ut och säger att finansministerns agerande ”skadar finanspolitikens trovärdighet” är anmärkningsvärt.

På flera sätt sticker den svenska ekonomin ut som ett positivt föredöme i Europa.

1. Jobbtillväxten är unikt bra i Sverige. Sedan 2006 har 300 000 nya jobb skapats i Sverige. I jämförbara länder har antalet jobb minskat. Sverige har också högst arbetskraftsdeltagande och högst sysselsättningsgrad i hela EU.

2. Sverige har, tillsammans med Österrike, EU:s lägsta långtidsarbetslöshet. Jämfört mer vår omvärld har vi få långa arbetslöshetsperioder. Det är viktigt eftersom långvarig arbetslöshet riskerar att leda till permanent utanförskap.

3. Statsskulden har minskat i Sverige. Den svenska statsskulden har minskat från 50 procent till runt 40 procent under alliansens åtta år vid makten. Inget annat EU-land har lyckats med samma bedrift under dessa år.

4. Sverige har haft mycket måttliga budgetunderskott under krisåren. Finanspolitiska rådet har bedömt Alliansregeringens finanspolitiska stimulanser som i stort sett väl avvägda.

5. Tillväxten är långt högre i Sverige än i jämförbara länder. I euroområdet som helhet är BNP i dag lägre än den var 2010, men den svenska produktionen är däremot 10 procent högre.

6. Förutsättningarna för företagande är bättre. Sverige är på plats 14 i världsbankens näringslivsrankning, långt bättre än exempelvis Tyskland som finns på plats 21. Sverige har under Alliansregeringens tid dragit ifrån andra europeiska länder kraftigt.

Det är mot bakgrund av denna verklighet som Magdalena Anderssons tal om de tomma ladorna framstår som oseriöst. Professor Lars Calmfors uttryckte det tydligt i Sveriges radio. Om Anderssons pressträff sa Calmfors: ”Det här var en oerhört politiserad framställning. Inte riktigt seriös tycker jag”

Den nya regeringen kommer inte till tomma lador utan snarare till ett, i särskilt i jämförelse med andra länder, dukat bord.

Magdalena Andersson fortsätter med det tonläge hon höll i valrörelsen och det har hon självklart all rätt att göra.

Men det är bekymmersamt för Sverige att den svenska finansministern under sina två första veckor på jobbet agerat på ett sådant sätt att hennes bedömningar av den svenska ekonomin även framöver kommer bli svåra att ta på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.