Debattinlägg

”Vi rekommenderar inte en massa socker”

Livsmedel ·

”Att peka ut Livsmedelsverkets kostråd som orsak till problemen är både okunnigt och osakligt. Livsmedelsverket tycker inte att barn ska äta socker i stället för fett”, skriver Anna Karin Lindroos och Eva Sundberg.

Om debattörerna

Eva Sundberg
Kostekonom, projektledare Livsmedelsverket
Anna Karin Lindroos
Dietist, risk- och nyttovärderare, Livsmedelsverket

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Ann Fernholm är i sin debattartikel på SVT Opinion oroad över mängden socker som barn äter och hävdar att Livsmedelsverkets kostråd leder till ett ohälsosamt intag av socker, som i sin tur leder till övervikt och fetma bland barn. Men anklagelsen är ogrundad. Livsmedelsverket tycker inte att barn ska äta socker i stället för fett.

Debatten om vad vi ska äta är stundtals intensiv, men också full av fel och missuppfattningar. Ann Fernholm skriver också i sin debattartikel att våra råd går ut på att barnen i skolan hellre ska serveras en ”sötad lågfettyoghurt där 30 procent av kalorierna kommer från socker, än en fet variant”. Detta stämmer inte alls.

Varken i våra allmänna kostråd, eller i våra rekommendationer om måltider i förskolor och skolor lyfts socker, eller sötade produkter, fram som ett hälsosamt val.

Det verkar osannolikt att någon skulle kunna misstolka våra kostråd på det här sättet. Kanske har vi pratat för lite om socker, när vi har utgått från att det är något som alla vet är onödigt och onyttigt i för stora mängder. Men om det är möjligt ska vi försöka bli ännu tydligare.

Vi är helt eniga med Ann Fernholm om att sötsaker inte hör hemma i skolan. Dit räknar vi både söta drycker som saft, måltidsdryck och läsk, samt bakverk, glass och godis. Här har de offentliga köken och skolpersonalen ett ansvar att stå emot önskemål och tjat från barnen.

Vi ser att många förskolor och skolor har blivit bättre på att erbjuda nyttiga måltider i vardagen. De söta krämerna till mellanmål har till exempel bytts ut mot nyttigare alternativ, vilket är väldigt positivt. Men fortfarande förknippas ofta firande med sötsaker, vilket är helt onödigt. Det finns ingen anledning att låta skolans begränsade matbudget gå till bullar eller glass.

Våra kostråd för bra måltider i förskolan och skolan utgår från det positiva, som vi vill uppmuntra: Att barnen ska få uppleva matglädje i form av trivsamma måltider och att de ska kunna äta sig mätta.

Maten ska vara näringsriktig, vilket bland annat innebär mycket grönsaker och frukt, att bröd, pasta och liknande produkter gärna ska innehålla fullkorn, samt fisk minst en gång i veckan.

Vi säger också att en större andel av fettet bör vara omättat, alltså hellre komma från oljor, nötter och andra vegetabiliska källor än från djurriket. Men det finns inget råd om att minska på fettet, och framför allt inte att byta ut det mot socker.

Tyvärr är det många som inte följer kostråden. Redan i Livsmedelsverkets undersökning av barns matvanor från 2003 konstaterade vi att barn åt alldeles för mycket godis, läsk, glass, snacks och bakverk, samtidigt som de i genomsnitt endast fick i sig hälften av den rekommenderade mängden grönsaker och frukt.

Vi förstår Ann Fernholms oro. Även vi är oroade över den ohälsa som följer i spåren på dåliga matvanor.

Men att peka ut Livsmedelsverkets kostråd som orsak till problemen är både okunnigt och osakligt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.