Foto: Pontus Landahl / TT
Debattinlägg

”Bankernas rekordvinster missgynnar kunderna”

Uppdaterad
Publicerad
EKONOMI ·

”Arbetslösheten är hög, de svenska företagen brottas med osäkerheten i världsekonomin och få företag gör just nu rekordvinster. Ändå mår bankerna bättre än någonsin tidigare”, skriver Günther Mårder.

Om debattören

Günther Mårder
Sparekonom Nordnet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Just nu är jag kluven. Anledningen till detta är att storbankerna precis lämnat sina kvartalsrapporter och visat upp nya rekordvinster. För 2014 ser storbankernas samlade rörelseresultat ut att landa på 107 miljarder kronor!

I rollen som sparekonom för sparare i Sverige jublar jag, eftersom jag vet att många svenskar påverkas positivt, då de äger aktier direkt eller indirekt via sitt pensionssparande och/eller sitt privata sparande. För dessa väntar närmare 56 miljarder i utdelningar till våren och aktieprisutvecklingen kan tänkas fortsätta visa styrka framöver. Men en annan sida av mig är djupt bekymrad.

Är det fel att företag tjänar stora pengar? Nej, i mina ögon ska alla framgångsrika företag kunna tjäna enorma summor. Utan det ekonomiska incitamentet är jag nämligen övertygad om att många av de produkter och tjänster som förgyller våra liv aldrig hade skapats.

Däremot är jag skeptisk när jag ser företag som erbjuder standardiserade tjänster med låg grad av innovation som samtidigt tjänar rekordsummor. Det kan bara inträffa om företagen har en oligopol-liknande ställning.

Precis så är det inom banksektorn. Konkurrensen är låg och vi konsumenter och företag är för dåliga på att använda vår förhandlingsmakt som kunder.

Det beror delvis på okunskap men också på förhandlingsrädsla och brist på tid. Som sparekonom ska jag även arbeta för att svenska hushålls privatekonomi förstärks. Där är bankernas enorma vinster ett stort problem.

Det är nämligen vi hushåll och de företag vi arbetar i som skapar grunden för bankernas vinster. De flesta av oss är säkert överens om att såväl hushåll som företag fortfarande kämpar med stora utmaningar. Arbetslösheten är hög, de svenska företagen brottas med osäkerheten i världsekonomin och få företag gör just nu rekordvinster.

Ändå mår bankerna bättre än någonsin tidigare.

Jag brukar ibland likna bankerna vid ett smörjmedel. Smörjmedel behövs för att en maskin ska kunna fungera och maskinen i min liknelse är den produktionsapparat som du och jag utgör när vi producerar varor och tjänster genom vårt arbete i företag eller offentlig sektor.

Just nu skulle jag därför säga att maskinen går ojämnt, men smörjmedlet har aldrig tidigare varit bättre. Som bankkunder kan vi konstatera att dagens rekordvinster ger ett ordentligt utrymme för oss att förhandla oss till bättre villkor. Det gäller för bolån, sparkonto, betalkort, konsumentlån, värdepappersaffärer, försäkringar och så vidare.

Min uppmaning till dig är att avsätta tid för att sätta press på din bank. Gå ut och jämför kostnader, förhandla och var inte sen med att rösta med fötterna om en bank ger dig dåliga villkor. Tiden du lägger på detta kommer att kunna ge tusentals kronor mer i plånboken. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.