Foto: Christine Olsson/TT
Debattinlägg

”Förminskandet av kvinnors hälsa måste få ett stopp”

P-piller ·

”Att genomföra en nationell studie för bevisa att kvinnor inbillar sig att de får biverkningar av att äta hormoner varje dag, år efter år, det är absurt”, skriver Selma Pettersson.

Om debattören

Selma Pettersson
Projektledare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Många kvinnor mår dåligt någon gång i livet. Det är väldigt lätt att skylla det på hormoner.”

Så uttalar sig Marie Bixo, professor i obstetrik och gynekologi vid Norrlands universitetssjukhus, kring den nationella studie som nu genomförs för att ta död på myterna om p-pillret.

Precis som de flesta andra unga tjejer började jag äta p-piller i början på gymnasietiden, alltså innan 18 års ålder. Från att ha varit en lugn och sansad tonårstjej började jag få raseriutbrott, smälla i dörrar och gråta non-stop i timmar. Jag fick akne och svullnade upp.

Mamma skickade till slut tillbaka mig till ungdomsmottagningen för att hitta ett bättre alternativ. Barnmorskan skrev först ut p-plåster och sedan p-ring, men inget hjälpte.

Jag fick dock aldrig rekommendationen att använda kondom, utan efter två års testande av olika hormonpreparat fick jag en annan typ av p-piller som skulle vara ”snällare” mot humöret och hyn, men ökade risken för blodpropp och minskad sexlust.

Ja, abortstatistiken i Sverige har ökat. Ja, fler kvinnor väljer att sluta med p-piller.

Men att genomföra en nationell studie för bevisa att kvinnor inbillar sig att de får biverkningar av att äta hormoner varje dag, år efter år, det är absurt. Detta förminskande och osynliggörande av kvinnors fysiska och psykiska hälsa måste få ett stopp!

Det är inget nytt att forskareliksom Bixo uttalar sig om att risken för att dö av p-piller är minimal. Det tackar vi för.

Men det som förvånar i intervjun med Bixo, är det faktum att där sitter en vuxen kvinna och inger samma nedvärderande känsla som killarna på högstadiet gjorde när de sa ”va bitchig du är, har du mens eller?”.

För tre månader sedan slutade jag med mina p-piller efter tio års knaprande. Jag hade funderat på det länge och varit hos barnmorskan vid två tillfällen och frågat om det fanns något alternativ.

Till svar fick jag att eftersom jag hade tagit mina p-piller under så många år verkade de ju fungera fint och att det var bara dumt att hålla på och byta. Jag hade dock bestämt mig för att testa ett hormonfritt alternativ och beställde ett cervixpessar som jag hittade på nätet.

Ett alternativ som barnmorskor aldrig har nämnt för mig och som jag därför knappt visste fanns.

När jag fick hem pessaret på posten medföljde en lapp där det stod att jag kunde kontakta min barnmorska och få pessaret gratis genom landstinget och att jag kunde skicka tillbaka mitt pessar och få pengarna tillbaka om jag ville.

Så trots att landstinget erbjuder ett gratis hormonfritt alternativ till p-piller så har den informationen alltså aldrig nått mig.

Under de tre månader som har gått har jag upplevt stora positiva förändringar, framförallt har jag börjat lära känna min kropp och börjat skratta igen.

I stället för att försöka att bevisa att kvinnor inbillar sig att de får biverkningar och skyller på hormoner borde man väl rimligtvis lägga resurserna på att utbilda barnmorskor och sjukvårdspersonal, så att de kvinnor som väljer att inte äta p-piller i stället får ett hormonfritt och säkert alternativ.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.