Höger, Nilla Fischer vinner Diamantbollen under Fotbollsgalan 2018 på Ericsson Globe Arena, vänster, Unionens förbundsordförande Martin Linder. Foto: Camilla Svensk, Christine Olsson/TT
Debattinlägg

”Fotbollsbranschen sämst i ligan på jämställdhet”

”Proffsfotboll är ett yrke. Och inget yrke ska innebära att man missgynnas baserat på kön. Ingen ska behöva tvingas välja mellan att bilda familj eller att ha ett jobb. Men så ser verkligheten ut för kvinnor som spelar elitfotboll”, skriver debattören.

Om debattören

Martin Linder
Ordförande Unionen

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I dag samlas Sveriges fotbollselit på Fotbollsgalan för att dela ut pris till branschens bästa spelare.

Men något pris för årets mest jämställda arbetsvillkor kommer knappast att delas ut på fotbollsgalan. För när det kommer till jämställdhet är fotbollsbranschen sämst i ligan.

Allra tydligast är det när det när det gäller möjligheten att kombinera jobbet med att vara förälder. En undersökning som Unionen gjort visar att hälften av de manliga fotbollsproffsen är föräldrar, medan endast tre procent av kvinnorna är det.

När galan samlas är det många barn som får vara stolta över sina framgångsrika pappor, men näst intill inget barn får se sin mamma bli prisad på fotbollsgalan.

Faktum är att ytterst få män behöver ställas inför att välja bort fotbollenskarriären till förmån för att bli förälder. Är det då rimligt att kvinnliga fotbollsproffs måste göra det? Ska proffsidrotten till och med ställa högre krav på kvinnor än vad näringslivet och partipolitiken gör?

Vårt svar är nej.

Proffsfotboll är ett yrke. Och inget yrke ska innebära att man missgynnas baserat på kön. Ingen ska behöva tvingas välja mellan att bilda familj eller att ha ett jobb.

Men så ser verkligheten ut för kvinnor som spelar elitfotboll.

Färre än hälften av Sveriges kvinnliga fotbollsproffs kan inte leva av sin samlade inkomst av fotbollen. Det innebär att de måste ha flera jobb för att få ihop sin ekonomi.

Unionens undersökning Ojämn spelplan som släpptes tidigare i år visar att de skilda ekonomiska förutsättningarna får långtgående effekter på fotbollsproffsens hälsa och privatliv. En av dessa är just familjebildningen.

Medan männen uppger att skador och bristande motivation är den främsta anledningen till att de en dag kommer att sluta spela fotboll, så uppger kvinnorna att ekonomi och en önskan om att bilda familj som deras främsta skäl till att sluta.

Och vetskapen om svårigheten att förena familjeliv och fotbollskarriär känner tjejerna till redan i de unga tonåren. Det är sorgligt.

I ett jämställt arbetsliv finns det utrymme för graviditet och föräldraledighet. Det är vid det här laget självklara rättigheter i resten av arbetslivet. Självklart ska samma sak gälla även inom elitidrott och inom proffsfotboll.

Precis som både manliga och kvinnliga fotbollsproffs behöver vara frånvarande från matcher och träning vid en skada, måste kvinnliga idrottsproffs som väljer att skaffa barn ha möjlighet att vara frånvarande under graviditet och föräldraledighet för att därefter komma tillbaka till sin klubb och landslag.

En graviditet är dessutom mer förutsägbar, och går att lättare att planera för, än en oförutsedd skada som sker plötsligt.

Det är dags för proffsfotbollen att komma med i jämställdhetsmatchen.

FAKTA: Få kvinnliga fotbollsproffs väljer att skaffa barn

• 51 procent av männen men bara 3 procent av de kvinnliga proffsspelarna har barn.

• Männen uppger att anledningen till varför de så småningom skulle sluta spela professionellt skulle kunna vara skador och bristande motivation. Kvinnorna uppger ekonomi och att viljan att bilda familj som de främsta skälen.

• 46 procent av kvinnorna svarar att de inte kan leva av sin samlade inkomst från fotbollen medan nästan alla män, 93 procent, svarar att de kan det.

Källa: Unionens undersökning Ojämn spelplan- kartläggning av löner, villkor och förutsättningar inom svensk fotboll.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.