Vänster, Jonas Sjöstedt (V), Caspian Rehbinder, Timbro. Foto: Claudio Bresciani/TT
Debattinlägg

”Vänsterpartiets hot att fälla Eva Nordmark – en chock mot Januariavtalet”

Publicerad

”Oppositionen är samlad och kan avsätta ett statsråd för att markera mot reformen av Arbetsförmedlingen. I sak är det missriktat. Eva Nordmark är inte ansvarig för regeringsbildningen, har inte förhandlat Januariavtalet och ska bara genomföra regeringens politik”, skriver debattören.

Om debattören

Caspian Rehbinder
Programansvarig Arbetsmarknad, Timbro

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Centerpartiet och Liberalerna gav upp mycket när de valde att begrava Alliansen och stödja en socialdemokratiskt ledd regering.  

De kan inte stoppa Vänsterpartiets misstroende – men de kan sätta hårt mot hårt.  

Centerpartiet och Liberalerna måste nu kräva sådana liberaliseringar i kompensation att V aldrig mer kommer vilja rikta misstroende på grund av enskilda sakfrågor.  

Att Vänsterpartiet hotar med att rikta misstroende mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är Januariavtalets största chock hittills.  

Oppositionen är samlad och kan avsätta ett statsråd för att markera mot reformen av Arbetsförmedlingen.  

I sak är det missriktat. Eva Nordmark är inte ansvarig för regeringsbildningen, har inte förhandlat Januariavtalet och ska bara genomföra regeringens politik.  

Mer uppriktigt hade varit att rikta misstroendet mot Stefan Löfven. Ett misstroende mot Löfven hade dock fällt regeringen, och det vill Vänsterpartiet inte.  

Däremot vill de markera att de inte är en dörrmatta för högerpolitik genom att göra Nordmark till syndabock.  

Både reformen av Arbetsförmedlingen och skrivningen om att »Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige« är viktiga frågor för Centerpartiet och Liberalerna.  

Båda de vinsterna riskerar att falla och regeringens politik förskjuts vänsterut.  

Centerpartiet och Liberalerna måste därför sätta hårt mot hårt. Jonas Sjöstedt ska inte ha veto över enskilda reformer.  

Liberaliseringarna som finns i Januariavtalet ska inte bero på Vänsterpartiets välvilja. En samlad opposition kan stoppa delar av politiken.  

Det är en direkt följd av mandatfördelningen i riksdagen. Om partierna ändå vill hålla ihop överenskommelsen måste de vara redo att kompensera för sådana stopp.  

1. Om reformen av Arbetsförmedlingen omarbetas på ett sätt som Vänsterpartiet kräver – i strid med Januariavtalet – bör också friåret och familjeveckan strykas.  

Det skulle inte lösa Arbetsförmedlingens enorma problem, men åtminstone ta bort två av de mer skadliga arbetsmarknadsreformerna i avtalet.  

2. Om Vänsterpartiet får inflytande över politiken – i strid med Januariavtalet – blir helheten svår att svälja för C och L. För att väga upp det bör den utlovade skattereformen innebära ett sänkt skattetryck totalt sett.  

Det är viktigt för en bättre fungerande arbetsmarknad och markerar inte minst Vänsterpartiets avstånd från reellt inflytande.  

Vänsterpartiet kan inte tillåtas styra regeringens politik. De liberala reformerna får inte falla bort utan kompensation.  

Priset för Vänsterpartiets misstroende måste bli mindre vänsterpolitik. Då skärs Vänsterpartiet bort från inflytande på riktigt – så länge de föredrar Löfven före Kristersson som statsminister. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.