Foto: Aleksander Andersen/NTB/TT
Debattinlägg

”Idrotten sviker nyanlända ungdomar”

Publicerad

FÖRENINGSLIV · ”Tre faktorer stänger ute nyanlända ungdomar från idrottsföreningar: Ålder, höga kostnader och, värst av allt, ovilja och okunskap”, skriver företrädare från Individuell Människohjälp.

Om debattörerna

Ann Svensén
Generalsekreterare IM
Anders Stjernlöf
Projektledare Move It, IM
Elin Vestberg
Projektledare Move It, IM

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

”Bilda ett eget lag”. Det var vad vi fick höra när vi ville hjälpa nyanlända flyktingungdomar att komma in i det svenska föreningslivet.

Efter många års arbete med projektet Move It måste vi tyvärr dra slutsatsen att många idrotts- och fritidsföreningar inte är beredda att ta mångfald och tillgänglighet på allvar.

Move It drivs av biståndsorganisationen IM, Individuell Människohjälp, och i projektet jobbar vi med att få in nyanlända flyktingungdomar i föreningslivet.

Vi gör det för att vi vet att en aktiv fritid inte bara kan hjälpa dem att tänka på annat än vad de gått igenom, utan också är en väg in i samhället. Att vara med i en förening är att vara delaktig, därför måste föreningslivet vara öppet för alla. Men det är det inte.

Move It har varit igång i flera år, på flera håll i landet. Under det senaste året har vi haft kontakt med över femtio föreningar, framför allt i Stockholm och Göteborg. Tyvärr ser vi att även hos de föreningar som gärna pratar om sina ”öppna dörrar” finns hinder som gör det svårt för den som kommit till Sverige på flykt undan krig och våld att få del av gemenskapen.

Den rapport om verksamheten som vi presenterar i dag har det talande namnet ”Hjärtligt ovälkommen till föreningslivet”. I den visar vi framför allt på tre hinder: Det är dels ålder – verksamhet för nybörjare riktar sig till små barn – dels dyra kostnader för medlemskap och utrustning.

Men dessutom, och det tycker vi är det värsta, handlar det om ovilja och okunskap hos föreningarna.

Det finns enskilda ledare som verkligen engagerar sig, men alltför ofta läggs ansvaret för att komma in i gemenskapen på ungdomarna själva.

Under nästa år räknar Migrationsverket med nästan 100 000 asylsökande till Sverige, många av dem ungdomar. Sverige behöver vara ett land som inte bara tar emot dem utan aktivt välkomnar dem.

De ungdomar vi möter vill inget annat än spela fotboll med kompisar, vara med i ett basketlag eller börja dansa. Ofta tär bristen på saker att göra mycket på dem.

Skollov är en pina, då är det som tråkigast. Men många föreningar glömmer bort hur viktigt det är att aktivt arbeta med den här gruppen.

När våra volontärer velat besöka en idrottsförening tillsammans med några nyanlända ungdomar har de fått höra att det ”kan störa den ordinarie verksamheten”. Klubbar som tar emot besök stannar ofta där, de gör ingenting för att uppmuntra ungdomarna att fortsätta.

En förening i Stockholm föreslog att vi bildar ett eget lag för nyanlända flyktingar.

Men att bilda ett eget lag är precis tvärtemot vad som behövs. Det är inte att välkomna, det är att cementera ett ”vi och dom”, en segregering som missgynnar hela vårt samhälle.

För att visa att de menar allvar måste föreningarna både satsa aktivt och vara självkritiska. De måste ta reda på vad som hindrar ungdomar att vara med just hos dem – och hur det kan förändras.

Eftersom många föreningar drivs på ideell basis och finansieras av bidrag är det viktigt att beslutsfattarna är tydliga med att mångfald i föreningslivet ska prioriteras.

Alla från ansvarig minister till lokala beslutsfattare på kommun- och stadsdelsnivå måste driva frågan, och vårt förslag är att det görs genom att:

• Kräva att föreningar som får bidrag ska kunna visa hur de arbetar aktivt för att göra verksamheten tillgänglig för alla barn och ungdomar, och inte ge bidrag till dem som enbart elitsatsar.

• Ställa krav på föreningar som riktar sig till ungdomar att skapa fler öppna ochspontana mötesplatser.

• Ställa tydliga krav på ytor för idrott och motion när nya bostadsområden planeras.

Genom att ta krafttag mot exkluderande strukturer kan vi göra det möjligt för nyanlända barn och unga att bli delaktiga i det unika föreningsliv som byggts upp i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.