Svensken Martin Jacobsons finalrunda i poker-VM i Las Vegas 11 november. Foto: John Locher / AP
Debattinlägg

”Vi hoppas inte på en pokerboom”

Poker-VM ·

”Jag hoppas att vi inte i efterdyningarna av denna vinst ser fler unga män som tror att de kan försörja sig som pokerproffs”, skriver Kim Grahn.

Om debattören

Kim Grahn
Ordförande Spelberoendes riksförbund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Grattis Martin Jacobsson som vann poker-VM i Las Vegas Jag hoppas bara att du med din vinst INTE startar en ny pokerboom.

Vi i spelberoendeföreningarna ute i landet ser fortfarande sviterna efter den förra boomen.

Prissumman på 74 miljoner kronor var ju verkligen enorm, nästan tre gånger så mycket som Folkhälsomyndigheten får från staten varje år för spelberoendeprevention

Poker, både på nätet och i liveturneringar lockar många, inte minst bland unga. Det går snabbt mellan insats och vinst och upplevelsen av att vara nära en vinst kan också trigga. Dessutom kan du i dag spela var som helst och när som helst på din dator, platta eller telefon.

Det betyder att poker på nätet prickat in alla faktorer på hur ett spelbolag kan skapa ett spel som har extra stor potential att skapa ett spelberoende.

Naturligtvis skall jag inte ta heder och ära och inte heller glädjen från Martin som nu blivit ekonomiskt oberoende. Vi bara hoppas att han inte hamnar hos oss i Spelberoendes förening till slut.

Det är tyvärr inte alldeles ovanligt, att ett så stort intresse kan slå över i ett beroende.

Men skulle det gå så långt så är du naturligtvis välkommen. Väljer du att stanna kvar i Las Vegas så har AA:s systerförening Gambler Anonymous en stor verksamhet där, vilket inte är förvånande för spelet har verkligen en mörk baksida.

Det är inte utan att jag blir lite beklämd när jag ser hur denna vinst slås upp i media och hyllas i stil med en idrottseger.

När SVT:s Lilla Aktuellt helt okritiskt sänder ett inslag om pokervinsten, visar högar med pengar och uppmanar barn att diskutera ”Vad tycker du om poker”, blir det synnerligen allvarligt: borde barn i den åldern ens ha möjlighet att spela poker om pengar?

Jag är säker på att Martin förberett sig grundligt på turneringen, precis som Zlatan Ibrahimovic inför sina fotbollsmatcher, men jag vill ändå påpeka att även om det finns en stor dos av skicklighet så är poker trots allt inte en sport, utan ett spel där slumpen faktiskt spelar en stor roll.

Jag hoppas att vi inte i efterdyningarna av denna vinst ser fler unga män som tror att de kan försörja sig som pokerproffs. Många är kallade men få är utvalda.

Vi ser förlorarna ute i föreningarna. De som ödelagt sina familjer och övriga kontakter, sin ekonomi och ibland även sin hälsa.

Staten drar in cirka 5 miljarder varje år på Svenska Spel, varav poker på nätet är en produkt, och då har vi inte ens räknat med hur mycket de oreglerade bolagen drar in till sina aktieägare. Ja, nätspelen är verkligen en kassako för både stat och företag.

Tyvärr spiller inte mycket av den här kons mjölk över på de spelberoende och deras anhöriga.

Vi har som förbund i snart 15 år kämpat för att spelberoende skall skrivas in i socialtjänstlagen, så att de spelberoende får samma möjlighet till hjälp som personer med alkohol och drogproblem, men till ingen nytta.

Varken stat, landsting eller kommuner tar det på tillräckligt stort allvar.

Jag bara hoppas att vi får igenom vårt krav tills baksidan av nästa eventuella pokerboom når våra föreningar. Då hade det verkligen funnits fog för stora rubriker.

Det hade varit en vinst för de 170 000 personer som har stora problem med sitt spelande och för de åtta-tio anhöriga som finns runt dem.

Vi som förbund och våra föreningar är inte emot spel som förströelse så länge det stannar vid just förströelse. Men spel är inte en karriärmöjlighet och inte något som ska förstöra din framtid.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.