Foto: SVT
Debattinlägg

”Varken exploaterande eller nedvärderande”

Uppdaterad
Publicerad
TV · ”Serien är genomförd med respekt för äktenskapet, för drömmen om ett förhållande men framför allt för våra modiga, starka och ytterst älskansvärda deltagare”, skriver Peter Nyrén i replik om Gift vid första ögonkastet. 

Om debattören

Peter Nyrén
Programbeställare SVT

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Relationsexperten Eva Rusz ifrågasätter vår serie Gift vid första ögonkastet och menar att den dumförklarar de medverkande.

Hon påstår att de tillskriver sig själva fel och brister – att de är avvikande, konstiga och okunniga och därför inte kan bli ihop med någon.

Som alla som sett serien märker så är det långt ifrån fallet.

Deltagarna är istället attraktiva, mogna, balanserade och reflekterande personer som har valt att pröva detta experiment för att se om det kan vara vägen till en bra långvarig relation.

De har haft andra förhållanden och kan träffa potentiella partners, men de har snarast tröttnat på den allt mer utbredda dejtingkulturen, sökandet på internetsajter och de ständiga bedömningar och valsituationer som det innebär.

För i ett land med över 2 miljoner singlar så är det lätt att tänka att den rätte eller rätta finns runt hörnet, att man måste känna himlastormande förälskelse och att ens framtida partner måste vara felfri för att man ska våga comitta sig.

Vår programserie prövar motsatsen.

Tänk om det är så att ett grundbeslut om att satsa på ett förhållande och ge det en intensiv och målinriktad start är en bättre förutsättning för ett långt och lyckligt liv tillsammans?

Och ihop-parningen är inte slumpmässig. Efter djupintervjuer om deltagarens förhoppningar på liv och förhållanden, personlighetstester och bedömning av drivkrafter och värderingar så får de chansen att direkt pröva att leva tillsammans – med en annan person som  tydligt har samma förhoppning om att hitta en lycklig relation. 

Genom att gifta sig inför vänner och familj, gå igenom ritualen och uttala sina ambitioner med förhållandet så tror vi att bandet stärks och chanserna för att lyckas ökar.

Den tillspetsade premissen för serien ger oss en möjlighet att få del av erfarenheter och insikter om hur det är att vara singel idag och vilka krav och förväntningar vi har på våra livslånga relationer.  

Den som följer serien kommer att se att den inte exploaterar eller nedvärderar utan är genomförd med respekt för äktenskapet, för drömmen om ett förhållande men framför allt för våra modiga, starka och ytterst älskansvärda deltagare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.